MED BARNET: Den norske kvinnen som er etterlyst av FBI, har flyktet sammen med sitt i dag 12 år gamle barn i elleve år. Til Dagbladet forteller kvinnen at hun ønsker å komme hjem til Norge. Videre forteller hun at hun nå befinner seg i en bil i Australia, sammen med barnet og barnets far. Foto: Privat
MED BARNET: Den norske kvinnen som er etterlyst av FBI, har flyktet sammen med sitt i dag 12 år gamle barn i elleve år. Til Dagbladet forteller kvinnen at hun ønsker å komme hjem til Norge. Videre forteller hun at hun nå befinner seg i en bil i Australia, sammen med barnet og barnets far. Foto: PrivatVis mer

Den norske kvinnen i kidnappingsdramaet: - Jeg har levd i eksil i nesten elleve år

Nå er hun på flukt sammen med barnet og barnefaren i et øde område i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En amerikansk far fant tirsdag sitt barn og hennes norske mor i Australia etter at de to hadde vært på rømmen i 11 år.

Moren forsvant fra California i 2002. Da var barnet ett år gammelt.

- Dette har vært noen ganske rare dager, med mange følelser og tanker. Det hele føles litt uvirkelig, sier moren til Dagbladet.

Via telefon forteller kvinnen at hun ønsker å komme seg til Norge, sammen med barnet. Hun sier hun har ønsket dette lenge. Når Dagbladet snakker med kvinnen tidlig torsdag ettermiddag, befinner hun seg i en bil i et øde område i Australia, sammen den amerikanske barnefaren.

Etterlyst - Vi befinner oss i en bil alle tre. Det er natt her, og vi prøver nå å få norske myndigheter til å få mor og barn tilbake til Norge uten siktelse, sier barnefaren  til Dagbladet.

- Jeg vil signere det jeg kan signere for å få dem hjem, fortsetter han.

Den norske kvinnen har vært etterlyst av det amerikanske føderale politiet FBI gjennom internasjonale politikanaler og gjennom Haag-konvensjonen etter at rettsvesenet i delstaten California slo fast at bortføringen var ulovlig.

Farens sporing av mor og barn har fått stor mediaoppmerksomhet i Australia etter at han gikk ut med etterlysning av de to på flere  tv-stasjoner.

- Hun gjorde en feil - Hun gjorde en feil for elleve år siden, men har gjort en fantastisk jobb med å oppdra barnet vårt. Det er blitt et flott barn med veldig god humor, sier faren.

FANT MOR OG BARN: Etter 11 år med søk fant faren sit barn og sin norske eks i en hage i Australia. Foto: Privat
FANT MOR OG BARN: Etter 11 år med søk fant faren sit barn og sin norske eks i en hage i Australia. Foto: Privat Vis mer

- Har du tilgitt moren for at hun rømte?

- Det er ikke det dette handler om. Det handler om barnet vårt og hva som er best for barnet, sier barnefaren.

- Levd i eksil Moren har ikke snakket med noen medier siden hun forsvant for elleve år siden, og sier at hun synes det er tøft å fortelle om situasjonen hun er i  - og har vært i.

- Jeg har levd i eksil i nesten elleve år. Man kan kalle det «på rømmen», eller hva som helst. Det blir nesten for mye å snakke om, sier hun.

Hun sier at hovedfokus nå er å komme seg til Norge.

- Men nå befinner vi oss i ingenmannsland, på alle måter egentlig, sier hun.

- Overrasker barnefarens støtte deg?

- Jeg tror det er vanskelig for noen å sette seg inn i den situasjonen jeg befinner meg i. Det er ikke mye som overrasker meg lenger, sier moren. 

- Jobber på spreng Hennes advokat Tord Jordet beskriver situasjon som vanskelig.

- Det er svært alvorlig. Det er stor usikkerhet knyttet til om hun risikerer utlevering til USA. Hun har gjentatte ganger bedt om bistand fra ambassaden slik at hun kan oppholde seg trygt der til hun får en avklaring fra myndighetene, men har blitt avvist, sier Jordet til Dagbladet.

-  Ambassaden sier de ikke kan ta imot henne og barnet. Vi jobber nå på spreng for at norske myndigheter tar ansvar og sørger for at mor og barn får en trygg transport til Norge så fort som mulig, fortsetter advokaten.

- JEG HAR LEVD I EKSIL: Barnets mor forteller til Dagbladet at hun nå ønsker å komme hjem til Norge. - Jeg har levd i eksil i nesten elleve år. Man kan kalle det på rømmen, eller hva som helst. Det blir nesten for mye å snakke om, sier hun. Foto: Privat
- JEG HAR LEVD I EKSIL: Barnets mor forteller til Dagbladet at hun nå ønsker å komme hjem til Norge. - Jeg har levd i eksil i nesten elleve år. Man kan kalle det på rømmen, eller hva som helst. Det blir nesten for mye å snakke om, sier hun. Foto: Privat Vis mer

- Det kan virke som hun og barnet nå flykter sammen med barnefar?

- Ja, det er nok et spørsmål om handlingsalternativer. For at hun skal komme seg til Norge er det viktig at hun ikke blir utlevert til USA. Når valget står mellom det å samarbeide med ham eller forsøke å komme seg hjem på egen hånd, opplever hun nok at hun ikke har så mye valg, sier Jordet, som forteller at kvinnen har gitt uttrykk for at det var forholdet til barnefar som var årsaken til at hun rømte i utgangspunktet.

- Barnet ikke tjent med situasjonen - Men vi har ikke hatt anleding til å gjennomgå bakgrunnen for hvorfor hun valgte å forlate USA i ønsket dybde, legger han til.

- Hun har levd i skjul, og det har vært en vanskelig tid for henne. Hennes 12 år gamle barn er ikke tjent med å være i den situasjonen de er i, og fokuset nå er å få de begge ut av den situasjonen de befinner seg i, sier Jordet.

ADVOKAT: Tord Jordet er advokat for kvinnen. Han beskriver hennes situasjon som svært vanskelig, og sier at de nå jobber på spreng for å få henne til Norge. 
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
ADVOKAT: Tord Jordet er advokat for kvinnen. Han beskriver hennes situasjon som svært vanskelig, og sier at de nå jobber på spreng for å få henne til Norge. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer