Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Den norske massemorderens eget fotoalbum

Samleren Geir Brenden sikret seg et privat fotoalbum fra den kanskje mest blodtørstige nordmannen i Waffen-SS.

I FRONT: Her går en smilende SS-Hauptsturmführer Henriksen i spissen for et kompani norske SS-frivillige på mars gjennom Oslos gater.  Kvinnen på bildet er en av Henriksens bekjentskaper - går det fram av teksten han selv har skrevet i fotoalbumet sitt. Foto: GEIR BRENDENS ARKIV
I FRONT: Her går en smilende SS-Hauptsturmführer Henriksen i spissen for et kompani norske SS-frivillige på mars gjennom Oslos gater.  Kvinnen på bildet er en av Henriksens bekjentskaper - går det fram av teksten han selv har skrevet i fotoalbumet sitt. Foto: GEIR BRENDENS ARKIV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Bildene i det lille albumet med SS-runer på forsiden kan ved første blikk se ut som om de viser vanlige tyske soldater ved Østfronten. 

Rittmester og SS-major Fridtjof Georg Henriksen fra Bergen opptrer på de fleste.  Han har åpenbart gjort seg flid med å skrive inn korrekt navn på alle aktører, og også markere hvor i Hviterussland de ulike opptakene er gjort.

- Tilbudet om å kjøpe bildene kom fra en amerikansk forhandler av effekter fra siste krig. Jeg vil ikke røpe prisen ut over å konstatere at det ble snakk om mye penger, medgir Geir Brenden fra Gjøvik, som i guttedagene begynte med å oppsøke tidligere frontkjempere og be om lov til å kopiere deres private bilder fra Waffen-SS. 

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?