SKREV HISTORIE: Foreldrene var innvandrere fra Pakistan. I ettermiddag ble Hadia Tajik valgt inn i ledelsen i Arbeiderpartite. I sin takk til landsmøtet for valget, brukte hun sin egen historie som eksempel. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SKREV HISTORIE: Foreldrene var innvandrere fra Pakistan. I ettermiddag ble Hadia Tajik valgt inn i ledelsen i Arbeiderpartite. I sin takk til landsmøtet for valget, brukte hun sin egen historie som eksempel. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

-Den norske modellen gjør det mulig for datteren av en fremmedarbeider å bli nestleder i Ap

Hadia Tajik takket Jern og Metall, Ap og alle damene som har banet vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hadia Tajik, holdt en både politisk og sterk personlig takketale da hun ble valgt til nestleder i Ap i ettermiddag.
Gi en stemme til de som ikke blir hørt, vil jeg fortsette med.

- En av oss - Foreldrene mine kom til Norge på 70-tallet De hadde ingenting, de strevde med å forstå kulturen og språket. De var helt alene. Far var sveiser, og fikk jobb på Rosenberg verft. Der møtte han Jern og Metall. Det forandret alt. De sa: Du er en av oss. Våre rettigheter er dine rettigheter.

Hva hvis de hadde dratt til Quatar, også ett av verdens rikeste land? Der blir fremmedarbeiderne ofte fratatt passet, og de jobber på rene slavekontrakter, sa Hadia.

Takket Helga Pedersen Hun takket alle damene som har gått foran og banet vei for nye generasjoner av kvinner, og nevnte spesielt Helga Pedersen, som nå går ut av partiledelsen.

- Helga, du ser oss, du har bygd mange av oss, vist oss tillit og løftet oss fram. Nå forplikter jeg meg til å løfte fram damene som kommer etter oss, sa Tajik.

Overfor Dagbladet sier Tajik at det var veldig viktig å snakke om sin bakgrunn.

Vet hvor jeg kommer fra -  Jeg vet hvor jeg kommer fra. Man preges jo av de erfaringene man gjør i livet, og jeg preges av at jeg kommer fra Bjørheimsbygd, jeg har foreldre som kommer fra Pakistan, og som jobbet knallhardt da de kom til Norge.

Det er verdier jeg har med meg. Men ikke minst ser jeg jo at grunnen til at det har gått bra med oss,  er vi har bodd og levd i et land som legger vekt på fellesskap, og at vi skal løse de store oppgavene sammen, sier Tajik.

Inspirasjon På spørsmål om hun kan bli et forbilde for andre med minoritetsbakgrunn, svarer Hajik:

- Hvem folk har som forbilder, bestemmer de selv. Men hvis den veien jeg har gått, kan være til inspirasjon for andre, er jeg takknemlig for det, sier Tajik.

Heroin-seier Tidligere i dag vant hun en politisk seier da hun fikk Aps flertall med på å støtte heroinassistert behandling for rusmisbrukere. Lederen av Stortingets justiskomité har ledet redaksjonskomiteens arbeid med helsepolitikk, og la fram flertallets syn.

- Det var en viktig sak, og jeg er glad for at flertallet i salen støttet at vi skal tillate heroinassistert behandling. I dag ser vi at mennesker går til grunne fordi samfunnet ikke er i stand til å ivareta dem. For meg handler heroinassistert behandling ikke om å gi opp noen, men om å redde liv, sier Tajik.