Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den norske narkotikapolitikken er en skandale

Borge Andersen (50) har vært narkoman i 30 år. Etter én sprekk ble han kastet ut av behandlings- institusjonen

ØNSKER Å BLI BEHANDLET MED RESPEKT: Borge Andersen (59) har vært narkoman i 30 år, og har i perioder klart å slutte. Nå har han permisjon fra universitetsstudier for å få behandling, men ble kastet ut på grunn av en sprekk. - Jeg vil ikke at folk skal synes synd på meg, men jeg vil bli behandlet på en forsvarlig måte, sier han. Foto: Håkon Eikesdal.
ØNSKER Å BLI BEHANDLET MED RESPEKT: Borge Andersen (59) har vært narkoman i 30 år, og har i perioder klart å slutte. Nå har han permisjon fra universitetsstudier for å få behandling, men ble kastet ut på grunn av en sprekk. - Jeg vil ikke at folk skal synes synd på meg, men jeg vil bli behandlet på en forsvarlig måte, sier han. Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(DAGBLADET): I januar i år fikk Borge Andersen plass på Ullvin, en rusklinikk under Aker Universitetssykehus i Oslo. Han fikk et halvt års permisjon fra universitetsstudiene for å bli frisk og rusfri. Med daglige doser metadon følte han at livet gikk rett vei. Helt til en dag i juni.

—Jeg var ærlig, og fortalte at jeg hadde hatt en sprekk da jeg kom tilbake til Ullvin på mandag morgen. Jeg tok tre pils og satte et skudd heroin, men skuddet virket ikke på grunn av metadonen. Jeg trodde man skulle være ærlig, men det resulterte i at jeg ble kasta rett ut, uten noe sted å dra til, sier Borge Andersen.

Kunne ha dødd
Samtidig mistet han metadonen, på grunn av uenighet mellom Ullvin og Legemiddelassistert rehabilitering Øst (LAR) om hvem som hadde ansvaret for utdelingen.

—Da gikk jeg på 130 milligram om dagen. Det er nok til på drepe et vanlig menneske tre ganger. Jeg fikk heller ingen nedtrapping, noe som er helt uforsvarlig. Jeg kunne ha dødd, sier Borge.

I stedet måtte han på gata og kjøpe medisin. Flere dager seinere fikk han tilbud om subuxone i stedet for metadon, men det tåler han ikke, og får voldsom angst. Legen som skrev det ut har han aldri snakket med.

Uten metadon havnet han rett på kjøret igjen, og på neste avklaringsmøte på Ullvin var Borge ruset. I dag er han avhengig av piller for å klare seg gjennom dagen. Blodårene er så ødelagte av mange år med sprøyter at heroin ikke funker lenger.

Vil kjøre sak

Han har kontaktet advokat og krever svar fra Aker Universitetssykehus, som han mener har brutt alle lover og forskrifter ved å kaste ham rett på gata uten begrunnelse. Og uten at han har et sted å bo.
—Ingen pasienter skal behandles slik. Og jeg er en pasient med rett til behandling, selv om jeg er en rusmisbruker. Jeg er klar for å kjøre denne saken helt til topp, sier han.
Tilbake på det ulovlige markedet
Etter å ha blitt kastet ut fra Ullvin sto Borge på bar bakke, og fikk sove på «Prindsen» i Oslo, et akutt-tilbud for bostedsløse rusmisbrukere. Ei enkel seng, en skrivepult og en pinnestol, og ingen får være på rommet mellom ni om morgenen og halv ni om kvelden

Noen dager etter at Dagbladet møtte Borge reiste han til venner på Vestlandet for å prøve å leve et roligere liv.

- Det siste halve året har vært et helvete. Unnskyld at jeg blir emosjonell, jeg pleier ikke være det — jeg er egentlig ganske hard, sier Borge, og ser ned i cafébordet.

Da vi møter ham på utecáfe i Oslo takker han nei til frokost, klarer ikke å spise før kroppen er justert med opiater.

Ble avhengig av morfin

Borge Andersen vokste opp i en helt vanlig familie i Kristiansund, og har fortsatt god kontakt med familien sin. Ei stund jobber han som journalist i hjembyen.

—Ifølge politiet var jeg en av de første narkomane i Kristiansund, i hvert fall offisielt, sier han.

I slutten av tenåra seilte han med Den Norske Amerikalinje, og på en av overfartene ble han alvorlig sjuk. Fra Skottland ble han sendt hjem til sykehus i Norge i hui og hast, og det ble konstatert blødende magesår. Mot smertene fikk han morfin.

—Jeg fikk så mye morfin at jeg ble avhengig av det. I dag er mitt høyeste ønske å slutte med dop, fortsette studiene og kanskje få en jobb. Jeg ønsker å få tilbake selvrespekten, sier Borge Andersen. Han vil ikke gi opp.

Gjennom årenes løp har han sittet til sammen åtte år i fengsel, i hovedsak kortere dommer for narko og innbrudd. Alt for å finansiere dop.
—Jeg har rasert meg sjøl og min egen sjølfølelse, men jeg har i alle fall aldri slått ned noen eller skadet noen, annet enn i selvforsvar, sier han.

Sluttet med stoff

For fem år siden klarte Borge å slutte med stoff, og etter halvannet år på metadon klarte han å trappe ned og hoppe av frivillig. I 2006 fullførte han videregående skole, økonomi og administrasjon, med et snitt på 5,5.

Deretter begynte han på sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, men hoppet av da et samboerforhold gikk i vasken.

—Da flyttet jeg til Florø for å komme på rett kjøl, og søkte meg inn på LAR igjen, sier Borge.

Lenge gikk det ganske bra, og Borge begynte å studere kriminologi ved Universitetet i Oslo. Han er ferdig med tredje semester, og har hatt permisjon fra januar og fram til høsten.

—Jeg aner ikke om jeg klarer å begynne igjen til høsten, sier han. Det er hans største ønske.

FIRE NETTER OM GANGEN: Her på akuttsenteret Prindsen i Oslo fikk Borge et rom etter at han ble kastet ut fra Ullvin på grunn av en sprekk. Da var rommet uvasket og fullt av søppel. - Det er nedverdigende å måtte bo et slikt sted, sier han.
FIRE NETTER OM GANGEN: Her på akuttsenteret Prindsen i Oslo fikk Borge et rom etter at han ble kastet ut fra Ullvin på grunn av en sprekk. Da var rommet uvasket og fullt av søppel. - Det er nedverdigende å måtte bo et slikt sted, sier han. Vis mer

Etter 30 år på kjøret har Borge Andersen mange og sterke meninger om norsk narkotikapolitikk, og mener to av hovedproblemene er mangelen på behandlingsplasser og mangelen på bolig.

—Jeg er klar for å kjøre denne saken helt til topps, og ønsker å skape presedens. Å kaste noen ut fra behandling, uten begrunnelse og uten et alternativ, er ulovlig. Jeg ønsker ikke å være talsmann for andre enn meg selv, men jeg ønsker å få en rettferdig og ærlig behandling, sier Borge Andersen.

—Norsk narkotikapolitikk en skandale

Han kaller den norske narkotikapolitikken en skandale, og mener regjeringen lyver når de sier de oppretter flere behandlingsplasser for narkomane.

—Bare her i byen har de nedlagt flere plasser i det siste. Da jeg søkte på Ullvin fikk jeg beskjed om at ventetida kunne være to år. Og at behandlinga skulle vare ett til to år. Da jeg kom inn var behandlingstida plutselig redusert til ti måneder, sier Borge.
Han mener narkomane ikke blir hørt fordi de ikke har noen felles talsmann.

—Det eneste de narkomane har felles er at de er narkomane, og vi har i dag ingen felles talsmann. Derfor blir vi ikke prioriterte. Jeg skulle ønske de forskjellige interessegruppene kunne jobbe sammen i stedet for mot hverandre, sier Borge, som håper de narkomane ikke blir glemt og gjemt under årets valgkamp.

—Boligsituasjonen for narkomane må bli en del av valgkampen. Jeg søkte om en plass å bo i januar, for å ha et sted å bo og fortsette studioene. I juni var jeg på intervju til en gjennomgangsbolig, men må vente minst et halv år. Det er dagens narko-Norge. 60-70 prosent av alle de narkomane i Oslo har ikke noe sted å bo, sier Borge Andersen.

Han innrømmer sine feilgrep, og ønsker ikke å stå fram som noe offer. Men han ønsker å få den hjelpen han har krav på til etter hvert å kunne bygge seg opp et normalt liv.


—Det er alltid for tidlig å gi opp, sier han.

- Ingen skal skrives ut etter én sprekk
Fungerende klinikksjef Guri Spillhaug beklager at Borge Andersen føler at han ble kastet ut fra Ullvin.

— Det gjelder helt spesielle regler for innskrivning og utskrivning, og man skal ikke skrives ut av behandling selv om man ruser seg, sier fungerende klinikksjef ved Klinikk for rus og avhengighet ved Aker universitetssykehus, Guri Spillhaug.

Hun kan ikke uttale seg om den konkrete saken på grunn av taushetsplikten, men beklager at pasienten følte at han ble utskrevet fra Ullvin.

- En utskrivning skal foregå etter en tverrfaglig vurdering av et team, man skal ikke skrive ut en pasient umiddelbart en kveld eller en helg. Når en pasient i institusjon har en rusepisode vil vi oftest prøve å unngå at det blir avbrudd i behandlingen, men det kan være vanskelig. Da må vi tilrettelegge særskilte tiltak, som for eksempel skjerming fra fellesskapet i institusjonen, sier Guri Spillhaug.

Per i dag vet ikke Borge om han er offisielt utskrevet fra Ullvin eller ikke.

SELGER: Misbruket finansierer Borge Andersen ved å selge = Oslo, og på en god dag kan han tjene 200 kroner timen. Denne dagen får han tildelt plass ved Sentrum Scene i Oslo. Foto: Håkon Eikesdal
SELGER: Misbruket finansierer Borge Andersen ved å selge = Oslo, og på en god dag kan han tjene 200 kroner timen. Denne dagen får han tildelt plass ved Sentrum Scene i Oslo. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling