Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny bok om Aker og Kjell Inge Røkke:

- Den norske samfunnsmodellen er fantastisk. Min eneste innvending er at det ikke er kultur for å ha folk som meg her

Røkke kommer med flere definisjoner av seg selv i ny bok.

ETTERMÆLE: - Tidligere var jeg opptatt av hva ettermælet mitt ville bli. I dag spiller det ingen rolle. Dette vet jeg med meg selv. Jeg er ikke redd for den dagen jeg er borte og folk begynner å skrive at det popper ut av alle skap at Kjell Inge var en ditt og datt, sier Kjell Inge Røkke i den nye Aker-boka. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ETTERMÆLE: - Tidligere var jeg opptatt av hva ettermælet mitt ville bli. I dag spiller det ingen rolle. Dette vet jeg med meg selv. Jeg er ikke redd for den dagen jeg er borte og folk begynner å skrive at det popper ut av alle skap at Kjell Inge var en ditt og datt, sier Kjell Inge Røkke i den nye Aker-boka. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den omstridte boka «Eventyrerne - en fortelling om Aker i vår tid», som i dag ble publisert åpent på Akers nettsider, uten at forfatteren var informert, svarer Kjell Inge Røkke på en rekke spørsmål om sin egen personlighet.

Blant annet blir han spurt om i hvilken grad han mener hans karaktertrekk har formet Aker.

- Min personlighet har hatt nærhet til Aker på mange måter. Jeg får mye kreditt for ting jeg ikke skal ha kreditt for, og så får jeg veldig mye kritikk for ting jeg ikke skal være beskyldt for. Den norske samfunnsmodellen er fantastisk, men min eneste innvending er at det ikke er kultur for å ha folk som meg her, svarer Røkke i boka.

- Ikke redd

Røkke sier videre at han ikke lenger er like opptatt av hva folk mener om ham:

- Tidligere var jeg opptatt av hva ettermælet mitt ville bli. I dag spiller det ingen rolle. Dette vet jeg med meg selv. Jeg er ikke redd for den dagen jeg er borte og folk begynner å skrive at det popper ut av alle skap at Kjell Inge var en ditt og datt, sier han.

I manusutkastet som er publisert på nettsidene til Aker, sier Røkke også noe om hva han selv mener han er god på:

- Min primære styrke er at jeg har evnen til å koke ned ting til bestanddeler, og jeg er villig til å betale prisen for å nå et mål. Jeg har en ganske grei stayerevne, selv om jeg ikke lenger er særlig glad i melkesyre. Jeg har også en ganske grei psyke.

Han legger videre ikke skul på at han også mener han har noen svakheter:

- Den største utgiften jeg har i mitt liv, er ikke formueskatten, men min egen dumskap. Den siste koster meg dyrt og jeg blir aldri kvitt den, sier Røkke i boka.

Publisert i dag

Det er Røkke selv, og konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA, som har valgt å publisere hele den omstridte boka av forfatter Henrik H. Langeland i dag.

Aker har betalt Langeland og Tiden Norsk Forlag til sammen rundt fire millioner kroner for å skrive boka.

I et forord til boka som er lagt ut på Akers nettside skriver Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen at de kjøpte og betalte for en tjeneste som til slutt viste seg ikke å holde mål.

- Vi sitter på opphavsretten og eiendomsretten til boka. Det foreligger intet godkjent manus for utgivelse. Likevel påberoper forlaget seg rett til å utgi manusutkastet som bok i kommersielle kanaler, skriver Røkke og Eriksen.

- Morsomt grep

Forfatter Langeland sier til Dagbladet at han ikke var klar over at Aker i dag ville publisere manusutkastet til boka.

- Jeg visste ingenting om det, sier Langeland til Dagbladet.

​Han påpeker at det Aker i dag har publisert på nettsidene sine, er flere år gammelt.

- Jeg har ingen royalityinntekter på boksalget, men er selvfølgelig opptatt av at så mange som mulig skal lese boka. Da håper jeg at folk velger den versjonen som kommer via forlaget neste uke, framfor en flere år gammel og uredigert versjon, sier han.

- Hva tenker du om at Aker i dag publiserte manusutkastet på nett?

- Jeg synes det er et morsomt grep av Aker. Det er jo ganske originalt, sier Langeland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!