HVIS DET ER SANT at dykkerne har gjort Norge rikt, hvorfor er de fattige da? spurte husets 10-åring her om dagen. Jeg ble svar skyldig. Og pinlig berørt.
Alle er enige om at pionerdykkernes innsats var avgjørende for å gjøre Norge til et av verdens rikeste land. Men dykkerne føler seg sveket av politikere og rettsvesen. Hvorfor ble det slik?
Etter et Stortingsvedtak i juni 2000 oppnevnte regjeringen vinteren 2001 et uavhengig granskningsutvalg ledet av lagdommer Petter A. Lossius. Oppdraget var å vurdere alle forhold ved dykking i forbindelse med oljevirksomheten i Nordsjøen i årene 1965-1990.
LOSSIUS-KOMMISJONEN leverte sin granskningsrapport 31. desember 2002. Den dokumenterte omfattende helseskader, dødsulykker og selvmord. I konklusjonen het det «at staten har et rettslig ansvar og derfor bør bære det økonomiske ansvaret for skader som en del dykkere har pådratt seg som følge av dykkingen i Nordsjøen og skader som kan komme til å utvikle seg (seinvirkninger).»
Granskningsrapporten førte til at Stortinget opprettet en kompensasjonsordning. Skadde dykkere og etterlatte kunne søke om inntil 2,5 millioner kroner i kompensasjon og 200.000 kr i oppreisning. 208 dykkere og 33 etterlatte har fått utbetaling så langt.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger