Den norske styrken fremme på Kreta

Men det kan ta dager før flyene får lov til å støtte kampene i Libya.

MÅ VENTE: De norske F-16 flyene fra Bodø flystasjon som skal delta i håndhevelsen av FN-resolusjon 1973 i Libya, tok i går formiddag av fra Bodø. De er på vei ned til Libya for å delta i FN-operasjonen i landet. Men, fordi det er uklart hvem som skal overta kommandoen for operasjonen, må norske fly stå på bakken i Hellas.
Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
MÅ VENTE: De norske F-16 flyene fra Bodø flystasjon som skal delta i håndhevelsen av FN-resolusjon 1973 i Libya, tok i går formiddag av fra Bodø. De er på vei ned til Libya for å delta i FN-operasjonen i landet. Men, fordi det er uklart hvem som skal overta kommandoen for operasjonen, må norske fly stå på bakken i Hellas. Foto: Lars Magne Hovtun / ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHANIA (Dagbladet): Den norske kamplystyrken som skal delta i operasjonene landet i går kveld på Souda Bay-basen på Kreta.

Det etter en dag med full forvirring om hvor styrken egentlig skulle. Det ble vekslet mellom basen på Kreta og en annen base på Sicilia frem til etter både F16-flyene og transportflyet med omlag 100 mannskaper hadde tatt av fra Bodø.

Først ved 03.00-tiden landet disse mannskapene på Kreta. Da startet arbeidet med å pakke ut utstyr og komme på plass. Fremdeles har ikke styrken et sted å bo på basen, og ble grytidlig i morges innkvartert på ulike hoteller i byen Chania som ligger like ved. Da hadde mange av dem ikke sovet på over ett døgn.

- Foreløpig vil vi bli boende på hotell, ettersom det ikke er plass til innkvartering og tradisjonelle fasiliteter i basen, sier informasjonssjef i Luftforsvaret, Eystein Kvarving til Dagbladet.

Han er med som talsmann for den norske styrken.

I dag har mannskapet fått hvile etter den svært seine ankomsten i natt. Først ved 14-tiden samles de til et allmøte, før de skal ta i mot et nytt lass med utstyr i fra Norge. Dette kommer med transportfly fra Bodø i kveld.

Kvarving kan ikke si hvor lang tid det vil ta før kampflystyrken er klar til å begynne å løse oppdrag.

- Dette avhenger av mange faktorer, sier han.

Uklart mandat Selv om plasseringen av styrken nå er bestemt, gjenstår det å gi den et mandat. Derfor er det fremdeles uklart når flyene eventuelt vil bli satt inn i operasjoner i Libya.

- Det er avgjørende at vi får på plass et effektivt kommandosystem som gir oss tilstrekkelig innsyn i beslutningsprosesser, mandat og regler for operasjonen. Dette er viktig med tanke på at norsk militærmakt skal anvendes under nasjonal kontroll, sa forsvarsminister Grete Faremo til NTB i går.

Vil ta dager FN-mandatet som ligger til grunn for flyangrepene mot Libya er klart, men hvem som skal ha kommando over operasjonen er fortsatt uklart.

De norske jagerflyene får inntil videre derfor ikke delta i angrepene, men må avvente den politiske tautrekkingen i NATO fra sin nye base på Kreta.

- De har ikke fått orde om å delta. Deltakelse i operasjonen vil måtte avvente ny ordre og forutsetter at kommandosystemet er på plass. Dette vil måtte ta noen dager, sa Faremo til NTB.

KLARGJØR: Det norske mannskapet kom frem til Kreta klokka 03.00 i natt, og begynner i ettermiddag å klargjøre for operasjoner i Libya, forteller major Eystein Kvarving. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
KLARGJØR: Det norske mannskapet kom frem til Kreta klokka 03.00 i natt, og begynner i ettermiddag å klargjøre for operasjoner i Libya, forteller major Eystein Kvarving. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret Vis mer