Den norske Tank

Konsolidering i finansnæringen og indeksjusteringer dominerer i tidlig handel mandag. I Frontline kan man igjen glede seg over ny kursrekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen er god fra start på Oslo Børs mandag. Kun et par av de mest omsatte aksjene faller i verdi. Her hjemme er Storebrand i sentrum. DnB har allerede begynt kurtisen, mens finske Sampo foreløpig holder en lav profil. Ute i Europa er utviklingen blandet ettersom aksjemarkedet tar inn over seg de nye vektingene som Morgan Stanley Capital International (MSCI) offentliggjorde i helgen.

Også på Oslo Børs påvirker vektingen. Telenor faller etter ikke uventet å ha fått en lav vekting av MSCI. DnB lider nok også litt på grunn av lavere vekting. For begge skyldes kuttet i vektingen at staten er største eier, noe som vesentlig begrenser den frie flyten.

På den positive siden forsetter oppturen for Frontline. Fredagens all time high på 212 kroner er allerede en saga blott. Frontline går eks dividende én dollar (ni kroner) imorgen.

PGS og Opticom viser også friske tendenser. Opticom er fortsatt med i MSCI sine indekser.

Samlet er totalindeksen opp 1,09 prosent til 1.385,19 poeng. Det er omsatt aksjer for 597 millioner kroner på hovedlisten.

DnB varslet i går kveld sin interesse for Storebrand. Banken er villig til å by 1,5 DnB-aksje per aksje i Storebrand. Det priser forsikringsselskapet til 17,6 milliarder kroner.

Ser vi nå konturene av en nasjonal dugnad?

Til Finanskanalen.no opplyser DnBs styreformann Jannik Lindbæk at fredagens hendelser i Storebrand med spekulasjonene om et bud fra finske Sampo satte fart på prosessen. Financial Times skrev i helgen at det var ventet et bud fra Sampo mandag morgen. Dette er foreløpig ikke kommet. Sannsynligvis kom DnB Sampo i forkjøpet.

På Oslo Børs er Storebrand fortsatt suspendert fra handel. DnB faller 3,1 prosent til 41,10 kroner, omsatt for 46 millioner kroner. DnB får en vekting på 55 prosent i de nye indeksene fra MSCI.

Telenor får kun 25 prosents vekting siden staten fortsatt eier 78 prosent. Kursen faller 1 prosent til 41,80 kroner. Omsetningen er på 21 millioner kroner.

Norsk Hydro topper omsetningslisten med 82 millioner kroner. Kursen stiger 0,1 prosent til 376,50 kroner.

Investorene forsetter å løpe etter Frontline-aksjer. Aksjen har i dag satt nok en ny kursrekord med 220 kroner. Aksjen har steget ni av de seneste ti handledagene. I perioden er oppgangen på hele 35,8 prosent. Signaler om at OPEC vi øke fokuset på markedsandel på bekostning av oljepris løfter aksjen til nye høyder.

Bergesen A og B er med på oppturen. A-aksjen stiger i dag 5,8 prosent til 219 kroner.

Opticom er opp 3,4 prosent til 722 kroner, omsatt for 45 millioner kroner. Selskapet for 50 prosents vekting i de nye MSCI-indeksene.

Tomra sluttet ned fredag på nyheten om at forslaget til ny pantelov var godkjent av forbundsdagen. Mandag ser det ut til at gevinstsikringen er over og kursen stiger 3,4 prosent til 168 kroner. Aksjen er omsatt for 25 millioner kroner.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.