Den nye alliansen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • NATO besluttet i går å ta inn sju nye medlemmer, alle fra den tidligere østblokken. Utvidelsen er historisk, og symbolikken bak valget av Praha som vertsby for vedtaket er sterk. Praha er byen der sovjetiske stridsvogner knuste en spirende demokratibevegelse i 1968. I dag sitter russiske representanter som partnere i NATO, en sikkerhetsorganisasjon som er forvandlet til en alleuropeisk institusjon. Den gamle atlanterhavsalliansen mot østblokken i et splittet Europa er et lukket kapittel.
  • Utvidelsen av NATO er politisk motivert, og NATOs nye politiske rolle som integrerende kraft i Europa er viktig og riktig. NATO og EU er i dag Europas store stabilisatorer. Disse institusjonenes innlemming av nye medlemmer er politisk lim på tvers av gamle europeiske fiendelinjer. Men det er stadig én stor forskjell mellom NATO og EU: NATO har en ikke-europeisk supermakt som medlem.
  • Manglende sikkerhetspolitisk enighet i EU, sammen med amerikansk militær dominans i NATO, gjør at Europa stadig er avhengig av supermaktens støtte for å holde orden i eget hus. Ingenting har vist det tydeligere enn NATOs operasjoner på Balkan. Militær slokking av konfliktene i Europas urolige hjørne hadde ikke latt seg gjennomføre uten USA på laget. Men avhengigheten til USA har en pris, og denne prisen øker i takt med den politiske avstanden mellom Europa og USA. Den supermakten vi ser under George W. Bush, er en annen supermakt enn den som var med på å stifte forsvarsalliansen i 1949.
  • NATO vedtok i går også å opprette en ny innsatsstyrke med verden som operasjonsområde. NATO prøver på denne måten igjen å gjøre seg militært relevant for USA. Men forsøket fra George W. Bush på å få med NATO på en krigersk erklæring mot Saddam Hussein, er et forvarsel på hvordan USA ønsker å bruke et nytt NATO i sin kamp mot global ondskap. Det er viktig at NATO ikke utvikles til et reint støttekorps for USA. Et NATO uten klar europeisk integritet vil være et farlig og skadelig NATO.