Stortingsvalget:

Den nye ensomme ulven

Irene Ojala overtar sololøpet etter Anders Aune og Steinar Bastesen.

ETT MANDAT: Stortingsvalget 2021 kunne by på et par overraskelser. Vis mer
Publisert

Ikke siden Anders Aune og Steinar Bastesen var ensomme ulver på Stortinget fra slutten av 1980-tallet fram til 2005, har helt lokale partier med fokus på lokale saker samlet nok stemmer til fast plass i nasjonalforsamlingen.

Irene Ojala (60) og Pasientfokus fra Alta og Finnmark blir den tredje.

Partiet ble registrert så seint som ved påsketider i år.

I løpet av et halvt år fikk Pasientfokus 13 prosent av stemmene i hele Finnmark, 42 prosent av stemmene i Alta kommune og en av de fem stortingsrepresentantene fra Finnmark fram til 2025.

KLAR FOR STORTINGET: Irene Ojala og Pasientfokus fikk 42 prosent av stemmene i Alta, flest stemmer i Altas nabokommune Kautokeino og 13 prosent fra Finnmark samlet. Arkivfoto: Mariam Butt / NTB-.
KLAR FOR STORTINGET: Irene Ojala og Pasientfokus fikk 42 prosent av stemmene i Alta, flest stemmer i Altas nabokommune Kautokeino og 13 prosent fra Finnmark samlet. Arkivfoto: Mariam Butt / NTB-. Vis mer

Arbeiderpartiet med to, Senterpartiet en og Fremskrittspartiet en representant av de andre. Men for de neste fire åra overtar altså Irene Ojala og Pasientfokus stortingsplassen fra Høyre.

Alta er størst

Sykehus med akuttavdeling til Finnmarks største by Alta (nå 21 000 innbyggere) er den store kampsaken i engasjementet for sykehusstrukturen i Finnmark og lokale helsetilbud lengst nord på det norske fastlandet.

Det sterke engasjementet for sykehus og helsetilbud i Alta ble først lagt skikkelig merke til nasjonalt i 2017.

2017: Marianne Haukland fra Høyre (t.h.) tarimot Ingrid Lundmark (f.v.), Irene Ojala og Sylvi Andreassen på Stortinget med 11 000 postkort. Folk fra Alta, Kautokeino og omegn har skrevet kort med både historier og grunner til hvorfor de mener at Stortinget bør revurdere sykehusstrukturen i nord..Arkivfoto: Mariam Butt / NTB.
2017: Marianne Haukland fra Høyre (t.h.) tarimot Ingrid Lundmark (f.v.), Irene Ojala og Sylvi Andreassen på Stortinget med 11 000 postkort. Folk fra Alta, Kautokeino og omegn har skrevet kort med både historier og grunner til hvorfor de mener at Stortinget bør revurdere sykehusstrukturen i nord..Arkivfoto: Mariam Butt / NTB. Vis mer

Da kom Irene Ojala og tre andre aksjonister til nettopp Stortinget med 11.000 underskrifter med krav om fullverdig sykehus i Alta.

Siden har helsedebatten i Finnmark gått med skarpe ordelag på tvers av partigrenser.

Nå ved valget er det Høyre som står tomhendt tilbake med tapt stortingsplass til Pasientfokus.

Ap-ordfører: - Ikke samarbeid

Men det har vært skarpere i kantene mellom Pasientfokus og ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss.

Hun er også nyvalgt til Stortinget, for Arbeiderpartiet. Og har sagt i klartekst at hennes parti ikke vil samarbeide med Alta-aktivistene i Pasientfokus.

Selv framholdt Ojala overfor Dagbladet tirsdag:

- De etablerte partiene bør ta inn over seg det som skjer. At Pasientfokus kom inn på Stortinget, viser at demokratiet har tatt en annen retning.

Nummer tre på valglista til Pasientfokus, Leif Gøran Wasskog, har også noen alvorsord å komme med. Han var tidligere fylkesleder i Finnmark Venstre.

- Nei, vi har ingen andre saker på partiprogrammet enn akuttsykehus til Alta, sykehusstruktur og helsetilbud i Finnmark i det store og hele. Men vi kommer til å gi lyd fra oss i saker som gjelder pasientsikkerhet andre steder også, sa han til Dagbladet TV den første morgenen etter valgseieren.

SEIER TIL AP: Årets stortingsvalg er over og Jonas Gahr Støre er valgets seierherre og Arbeiderpartiet er nå landets største parti. Flere partier gjør et brakvalg, mens andre gjør det dårlige enn på mange år. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: Dagbladet Vis mer

- Midt imellom

- Midt imellom, er Wasskogs svar på spørsmålet om partiet støtter blå eller rødgrønn side.

For å gi et enkelt bilde for utenforstående av det sterke engasjementet rundt Pasientfokus på tvers av etablerte partigrenser, bruker han følgende eksempel:

- I Finnmark har den store befolkningsveksten vært i Alta etter at sykehus ble etablert i Hammerfest og helsetilbud andre steder. Helsetjenestene har ikke blitt trappet opp dit folk har flyttet.

Partileder og nyvalgt stortingsrepresentant Irene Ojala er født i Kiberg i Finnmark og kjenner avstandene etter å ha bodd mange steder i fylket.

Nå bor hun delt mellom Bodø og Alta.

Ved siden av helsetilbudet i Alta, har hun markert seg i aksjonen mot dumping av gruveslam i Repparfjorden.

- De siste åra har hun livnært seg som skribent og fotograf. Jeg mener å huske at hun er utdannet sosiolog, sier tredjekandidaten.

Seks ganger stemmetall

Pasientfokus har fått totalt 4908 stemmer. Partiet stilte bare liste i Finnmark. Da valgforsker og førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger tirsdag sa at dette var bortkastede stemmer, fordi «Pasientfokus får ingen makt». Og begrunnet med at h«vis lokalpartiene i Alta, som Ap lokalt, mener noe annet enn at det bør bli sykehus i Alta, så sier de det til sine representanter, som vil stemme imot», svarte partilederen:

- Det er gått fra å være et partidemokrati til å bli et folkedemokrati. Som valgforsker bør Tuastad ta det inn over seg, hvis ikke er han ikke mer enn en spåmann

Partiet Demokratene har fått over seks ganger så mange stemmer, uten å komme inn på Stortinget. Pensjonistpartiet er over fire ganger så stort, også de uten representanter.

Partiet De Kristne og Industri- og Næringspartiet har fått omkring dobbelt så mange stemmer som Pasientfokus i stortingsvalget.

Felles for alle er at de i motsetning til Pasientfokus har stilt lister i flere fylker.

2003. Kystpartiets leder og stortingsrepresentant Steinar Bastesen til middagen etter sentralbanksjefens årsstale. Jakke i selskinn. Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB.
2003. Kystpartiets leder og stortingsrepresentant Steinar Bastesen til middagen etter sentralbanksjefens årsstale. Jakke i selskinn. Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB. Vis mer

Selskinnsvest

Anders Aune (døde i 2011) var først valgt inn på Stortinget for Arbeiderpartiet i 1969 - 73 før han fikk fast plass samme sted i perioden 1989 - 93 som representant for Framtid for Finnmark, kjent som Aune-lista.

Mannen i selskinnsvest, Steinar Bastesen (76), var først medlem av Senterpartiet og så Høyre, før han ble valgt inn på Stortinget 1997–2001 for Nordland-lista Tverrpolitisk Folkevalgt.

1990: Den første ensomme ulven på Stortinget, Anders Aune, sammen med Oddrun Pettersen (Ap). Foto: : Jørn H. Moen / NTB.
1990: Den første ensomme ulven på Stortinget, Anders Aune, sammen med Oddrun Pettersen (Ap). Foto: : Jørn H. Moen / NTB. Vis mer

Bastesen fikk fornyet tillit på Stortinget neste periode 2001–05, da for Kystpartiet. som han var leder for. Et tredje forsøk, da tilbake i Tverrpolitisk Folkevalgt, førte ikke fram til Løvebakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer