Den nye gapestokken: - Ole R. hater hunder

Sist var det snøscooterkrig i Stjørdal. - Nær ærekrenkelse, sier lensmannen.

 GAPESTOKKEN I STJØRDAL:  Sist var det en snøscooterkrangel som ble kommentert ved Selbuveien - nå er det avlivning av en hund i en saueflokk.  FOTO: OLE MORTEN MELGÅRD.
GAPESTOKKEN I STJØRDAL: Sist var det en snøscooterkrangel som ble kommentert ved Selbuveien - nå er det avlivning av en hund i en saueflokk. FOTO: OLE MORTEN MELGÅRD.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Glem Twitter og Facebook - i Stjørdal er rundballer langs riksveien hardtslående gapestokk for lokale konflikter. 

«Ole R. hater hunder» kan veifarende langs Selbuveien i Elvran lese i halvmeter høye, sorte bokstaver på hvite rundballer.

«Terje R. hater snøscooterkjøring» sto det på rundballene på samme jorde etter den forrige slått i sommer.

Noen ble etterforsket for ulovlig kjøring med snøscooter - og seinere blitt dømt. Stjørdal lensmannskontor ga klare signaler om at slike ytringer i lokale krangler ikke er ønskelig.

Drepte naboens hund Ole R. , som nå blir hengt ut som hundehater, er lokalpolitikeren og sauebonden Ole Rønning (72).
Han fikk stor oppmerksomhet i lokalavisa Stjørdalens Blad da han skjøt og drepte nabojentas schæferhund Fredde for tre uker siden.

Ifølge sauebonden hadde hunden jagd et lam ut i en dam og fortsatte å jage i flokken på 120 dyr før han hentet geværet og fyrte av to skudd.

Nå er gapestokken foran kapellet gjenopprettet. Ole Rønning vet godt hvem som blir hengt ut til spott og spe.

- Uheldig for hele bygda - Det er ikke noen tvil om at det er jeg som skal rammes denne gangen.Det er klart jeg ikke liker dette. Jeg tåler det, men en gang kan det også bli nok. Men først og fremst mener jeg det er uheldig for hele bygda og for det lille samfunnet vi bor i, sier Rønning til Stjørdalens Blad.

Han står fram for at gapestokk-mentaliteten ikke skal ta av helt.

- Da blir det ikke rundballer nok, sier sauebonden til lokalavisa.

Dagbladet fikk ikke kontakt mandag verken med Ole Rønning eller mor til den ni år gamle hundeeieren.

Blir etterforsket Lensmann Marit Helene Stigen i Stjørdal bekrefter at Ole Rønning selv meldte fra til lensmannskontoret om at han hadde skutt schæferen i nødverge.

Hundeeieren og hennes foresatte har ikke anmeldt skuddene. Det har imidlertid en tredjeperson, og saken er fortsatt under etterforskning.

Lensmannen er prinsipielt enig med Ole Rønning at det ikke er ønskelig å innføre gapestokk for å utbasunere anonyme synspunkter i konfliktsaker.

Nær en grense - Dette nærmer seg grensen for ærekrenkelser slik det er beskrevet i straffelovens paragraf 247. Men så lenge sakene ikke er anmeldt velger vi å forsøke å løse dem på et lavere nivå uten strafferettslige tiltak, sier lensmann Stigen til Dagbladet.

I den første gapestokk-saken om snøscooterbråket, hørte lensmannsfolkene «rykter» om hvem som skulle stå bak.

Via lokale kjentfolk formidlet lensmannen at slike konfrontasjoner ikke er ønskelig. Etter hvert forsvant gapestokken ved riksveien.

- Mine baller Politiet har ikke undersøkt hvem som har reetablert gapestokken ved Selbuveien.

Stjørdalens Blad har snakket med bonden som eier utstillingsplassen. Han vedkjenner seg seg ballene, men sier ikke noe om hvem har skrevet på dem.

 

 NÆR ÆREKRENKELSE: : Lensmann Marit Helene Stigen i Stjørdal vil prøve å ordne opp før bygdekrangler ender opp i rettsapparatet. FOTO: OLE MORTEN MELGÅRD.
NÆR ÆREKRENKELSE: : Lensmann Marit Helene Stigen i Stjørdal vil prøve å ordne opp før bygdekrangler ender opp i rettsapparatet. FOTO: OLE MORTEN MELGÅRD. Vis mer