NY HVERDAG: Minst 5300 mennesker er så langt drept i konflikten mellom Russland og Ukraina. Lik i gatene er nærmest blitt den nye hverdagen i deler av landet.Tirsdag ble denne kvinnen drept i rakettangrep i byen Kramatorsk. Andre innbyggere bare gikk forbi hennes lik. Foto: REUTERS / Gleb Garanich / NTB scanpix
NY HVERDAG: Minst 5300 mennesker er så langt drept i konflikten mellom Russland og Ukraina. Lik i gatene er nærmest blitt den nye hverdagen i deler av landet.Tirsdag ble denne kvinnen drept i rakettangrep i byen Kramatorsk. Andre innbyggere bare gikk forbi hennes lik. Foto: REUTERS / Gleb Garanich / NTB scanpixVis mer

Den nye hverdagen i Ukraina: - Lokalbefolkningen bare gikk forbi den døde kvinnen

Reuters-fotograf rapporterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fotograf Gleb Garanich i Reuters ankom den ukrainske byen Kramatorsk en time etter at bombingen av byen hadde stanset tirsdag. Over ti sivile og soldater ble drept i angrepet i byen som ligger helt nord i Donetsk-området i det østlige Ukraina.

Regjeringshærens hovedkvarter ble truffet.

- Det viktigste hovedkvarteret i vår antiterroroperasjon ble rammet av en Tornado-rakett, sa Ukrainas president Petro Porosjenko, ifølge NTB.

Død kvinne Et annet rakettangrep traff et boligområde og minst seks sivile ble drept og 21 såret.

- Vi kom til stedet mindre enn en time etter eksplosjonene. Det første vi så var en død kvinne som lå på bakken, hun hadde ligget der i minst en halvtime. Da jeg tok dette bildet ønsket jeg å formidle banaliteten av alt det horrible som skjer her, sier Garanich i en bloggpost under navnet «The wider image» på nyhetsbyrået Reuters sine nettsider.

Like ved ligger beviset på angrepene. En rakett stikker opp av bakken og skuelystne tar bilder med mobilkameraene sine.

- Lokalbefolkningen bare gikk forbi, sjelden reagerte de på hva som foregikk. Noe senere kom noen og la et klede over liket, skriver han.

Han forteller at det som viste seg å være kvinnens ektemann kom til stedet. Han hadde lett etter kona si, men fant henne ikke.

- Han så desperat etter en måte å få tatt henne med seg og så etter en ambulanse, politi eller noen som kunne være i stand til å ta liket, skriver fotografen, som selv måtte fly til neste oppdrag før det hele hadde løst seg.

Ukraina-plan Bildene hans ble tatt to dager før den nye Ukraina-planen kom i boks, men ingen tør juble. Det skal etter planen være våpenhvile fra søndag.

FOREVIGER RAKETTEN: Innbyggere i Kramatorsk tar bilder av det som er igjen av en rakett som rammet som rammet byen tirsdag. Foto: REUTERS / Gleb Garanich / NTB scanpix
FOREVIGER RAKETTEN: Innbyggere i Kramatorsk tar bilder av det som er igjen av en rakett som rammet som rammet byen tirsdag. Foto: REUTERS / Gleb Garanich / NTB scanpix Vis mer

- Det kan gå begge veier. Det er et avgjørende øyeblikk, sier frankrikes president Francois Holland, ifølge NTB.

Etter 17 timer lange maratonforhandlinger med Ukraina og Russland i Minsk reiste han og Tysklands statsminister Angela Merkel rett til EU-toppmøte i Brussel torsdag for diskutere enigheten om en ny fredsplan for Ukraina. Det råder en svært forsiktig optimisme blant de europeiske lederne.

- Det er en strime av håp. Verken mer eller mindre, sier Merkel.

- Avtalen garanterer ikke suksess. Vi må holde presset oppe, sier Hollande.

Dekker krig i eget land Fotograf Garanich er født i Russland. Kona hans er fra vest i Ukraina. Barna deresw snakker begge språk.

- Jeg synes det er veldig utfordrende å dekke en krig i mitt eget land. Jeg hadde aldri forestilt meg at det ville bli krig her en dag, sier han.

DEKKER TIL LIKET: Noen innbyggere dekker til liket av kvinnen på bakken i Kramatorsk. Foto: REUTERS / Gleb Garanich / NTB scanpix
DEKKER TIL LIKET: Noen innbyggere dekker til liket av kvinnen på bakken i Kramatorsk. Foto: REUTERS / Gleb Garanich / NTB scanpix Vis mer