SAMMENLIKNES MED NAZI-PROPAGANDA: Den nye plakaten fra Nigel Farage og Ukip vekker harme i Storbritannia. Foto: Philip Toscano / Ap
SAMMENLIKNES MED NAZI-PROPAGANDA: Den nye plakaten fra Nigel Farage og Ukip vekker harme i Storbritannia. Foto: Philip Toscano / ApVis mer

Den nye innvandringskritiske valgplakaten i England sammenliknes med nazipropaganda

Ukip og Nigel Farage får kritikk fra mange hold, men fastholder at plakaten med flyktninger på rømmen er legitim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukip-leder Nigel Farage er politianmeldt for å spre rasistisk hat etter en reklameplakat for britisk utmeldelse fra EU, melder The Independent.

På sosiale medier sammenstilles også bildet med nazipropaganda fra 1930-tallet, og Storbritannias finansminister har kalt plakaten et ekko fra 1930-tallet.

Ukip er Storbritannias innvandringskritiske parti, og plakaten partiet nå sprer har et bilde av flyktninger som krysser grensa mellom Kroatia og Slovenia i fjor. Bildet er dekorert med ordene «Breaking point» i stor font. Under lyder teksten «EU har sviktet oss alle sammen» i tillegg til en oppfordring om at britene bør forlate unionen.

Kritikere kaller bildet kynisk misbruk av flyktningkrisa. Ukip og Farager hevder bildet kun viser virkeligheten i Europa.

- Politikkens rennestein

På sosiale medier er plakaten sammenliknet med nazi-propaganda, og Boris Johnson, London-ordføreren som leder Brexit-kampanjen, har distansert seg fra Ukip-retorikken, skriver The Independent.

- Å bruke uskyldige ofre fra en menneskelig tragedie til politisk propaganda er helt avskyelig. Farage synker ned i politikkens rennestein, sier Caroline Lucas fra partiet De grønne til avisa The Guardian.

Nicola Sturgeon, leder for det skotske uavhengighetspartiet (SNP), omtaler plakaten som «ekkel».

- Helt legitime

Nigel Farage har derimot forsvart bildebruken og retorikken i plakaten:

- Dette er et fotografi - et uredigert fotografi - tatt 15. oktober i fjor etter Angela Merkel ba oss åpne hjertene våre for flyktningene, slik jeg også alltid har ment. Men, for å være ærlig, som du kan se fra dette bildet, er de fleste folkene som kommer unge menn. Ja, de kommer fra land de er misfornøyd med, og det kan hende de er fattigere enn oss, men EU har gjort en fundamental feil som setter sikkerheten til oss alle i spill, sier Ukip-sjefen.

Tory-politiker og finansminister George Osborne også blant dem som har fordømt budskapet til Farage og Ukip:

- Jeg mener det er helt legitime bekymringer angående innvandring. Men jeg mener at det er en forskjell mellom å ta opp disse bekymringene på en fornuftig måte, (...) og å sette opp denne motbydelige og nedrige plakaten som Nigel Farage gjorde, sier Osborne til radioprogrammet Peston on Sunday ifølge The Independent, og la til:

- Dette er et ekko fra litteratur man brukte på 1930-tallet.

Godwins lov

Labour-leder Jeremy Corbyn brukte Peston on Sunday til å hevde at Ukip-plakaten viser hvordan «ytre høyre» nå har kapret Brexit-kampanjen.

En talsmann for Ukip minnet ifølge The Guardian dem som kom med paralleller mellom Ukips plakat og nazipropaganda om Godwins lov. Loven går som følger: «Jo lenger en internettdiskusjon pågår, jo større blir sannsynligheten for en sammenligning som involverer Hitler eller nazismen».

23. juni - altså torsdag neste uke - skal britene stemme over landets EU-medlemsskap. I skrivende stund er det nærmest dødt løp mellom ja-siden og nei-siden.