<strong>UENIG:</strong> Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp) lar seg ikke smitte av Solheims entusiasme over enigheten rundt en klimaavtale i Durban. Foto: Berit Roald / Scanpix
UENIG: Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp) lar seg ikke smitte av Solheims entusiasme over enigheten rundt en klimaavtale i Durban. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Den nye klimaavtalen er ikke troverdig

Frp deler ikke Solheims entusiasme over enigheten på klimamøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

EU, Norge og en gruppe utviklingsland har arbeidet iherdig for å forlenge Kyoto-avtalen på klimamøtet i Durban. Forhandlerne kom til slutt i mål, men veien var hard og lang.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er godt fornøyd med utfallet.

- Dette er klart i overkant av hva vi trodde vi kunne få til, sier Solheim til NTB. Han gleder seg særlig over at store utslippsland som Kina, India og USA nå har forpliktet seg til å delta i prosessen som skal lede fram mot en ny klimaavtale i 2015.

- Det er første gang at Kina og India sier seg villige til å være med på en juridisk bindende avtale, sier Solheim.

Frp-ris Men stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp) lar seg ikke smitte av Solheims entusiasme.

- Man har hele tiden visst at Kyoto-avtalen måtte fornyes. Det er ikke en seier at dette utsettes til 2015. Det er ingen garanti for at Kina, India eller USA aksepterer sterke restriksjoner på utslipp da, sier Solvik-Olsen.

Han mener det er på tide å endre måten man forhandler på.

- La de store, viktige landene sette seg ned på egen hånd, uten alle forstyrrende stemmer fra små, sære land, fra miljøbevegelse og så videre. Inkluder noen representanter fra næringslivet, foreslår Solvik-Olsen.

Han mener at avtalen som er inngått, ikke er troverdig.

- Husk hva statsminister Jens Stoltenberg (Ap) uttalte til NTB onsdag, at en avtale som omfattet bare 15 prosent ville være nærmest meningsløs. Nå har vi en slik avtale, og nå skryter miljøvernminister Erik Solheim (SV), sier Solvik-Olsen.

Fortjener ros Solvik-Olsen får imidlertid ikke klapp på skulderen fra Bellona. Bellona-leder Frederic Hauge konstaterer at ingenting er svart-hvitt i slike forhandlinger, og at dette har vært et svært komplisert tema.

- Dette er de mest kompliserte forhandlingene som det internasjonale samfunnet har vært med på. På dette området fortjener Solheim og Stoltenberg ros for hvordan de har jobbet på. Jeg har sett hvordan Solheim og delegasjonen har jobbet døgnet rundt, sier Hauge.

Hauge får støtte fra KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal.

- Det er viktig at det ble oppnådd enighet i Durban. Solheim skal ha honnør for rollen han har spilt, sier Hjemdal.

Stoltenberg befant seg søndag på vei fra Australia til Antarktis, og ga via Twitter ros til Solheim.

- Beste mulige avtale i Durban. Kyoto videreføres, grønt fond på plass, USA, Kina og India godtar bindende avtale. Gratulerer, Erik Solheim, skrev statsministeren.

- Hvileskjær Mens Bellona var i stand til å glede seg over at det i det hele tatt ble oppnådd enighet i Durban, var andre organisasjoner mer skeptiske.

- Teksten som landene nå har blitt enige om, vanskeliggjør fortsatt de nødvendige utslippskuttene verden trenger før 2020. I øyeblikket styrer verden mot 4 graders global oppvarming, konstaterer spesialrådgiver Harald Nyeggen Sommer i Kirkens Nødhjelp.

Natur og Ungdom er heller ikke fornøyd med utfallet i Durban og kaller prosessen det nå legges opp til, for et livsfarlig hvileskjær fordi de globale utslippene vil fortsette å øke.

Et tilbakeslag Også Regnskogfondet er skuffet over resultatet og mener Durban-møtet er et tilbakeslag i arbeidet for å stanse avskoging og redusere globale klimagassutslipp.

- Forhandlingene om regnskogsbevaring har overhodet ikke kommet videre og på flere områder tatt skritt i feil retning, sier daglig leder Lars Løvold i Regnskogfondet.

Fondet frykter at lokalsamfunn i regnskogen skal bli ofre for spekulanter som vil tjene penger på karbonhandel, ettersom rike land kan betale for bevaring av skog framfor å kutte i egne utslipp.

— Det er helt feil å sende signal om at skog kan bli en del av et framtidig kvotemarked når det verken er enighet om store utslippskutt i rike land eller framskritt på andre grunnleggende områder for å ta vare på regnskogen, sier Løvold.

(NTB)

Den nye klimaavtalen

• Kyotoprotokollen videreføres etter at den utløper i 2012, trolig med fem år. EU, Norge og noen få andre land forlenger sine utslippsforpliktelser.

• En ny internasjonal klimaavtale skal forhandles fram innen 2015 og settes i verk fra 2020. Store utslippsland som Kina, USA og India sier seg villige til å bli med i prosessen.

• Durban-møtet bekrefter at det skal etableres et grønt klimafond som skal støtte klimatiltak i utviklingsland. Innen 2020 er målet at det skal betales ut 600 milliarder kroner årlig fra fondet, men finansieringen her er ikke klar.

Kilder: NTB, Reuters, AFP

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer