Den nye kong Frederic

Når Frederic Hauge roper bø, danser politikerne så tennene skrangler. Hvor kommer denne makten fra, spør John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politikk i moderne tid har handlet om organisering og mobilisering. Makt var direkte forbundet med folkelig oppslutning, enten det skjedde gjennom valg, medlemskap i fagforeninger eller deltakelse i politiske partier. Den som kunne få flest mennesker ut i gatene, var som regel nær seieren. Samtidig hadde den demokratiske aktivismen en viktig forutsetning: De politiske lederne måtte akseptere at medlemmene hadde innflytelse på mål og strategi. I dag er dette i ferd med å bli snudd på hodet. De mest effektive politiske maskinene har knapt medlemmer. Bellona er et slikt fenomen.

Politikerne frykter Bellona og Frederic Hauge. Det er trolig grunnen til at organisasjonen har stor troverdighet blant folk flest, slik ulike målinger viser. Frykten og respekten springer ikke ut av at Bellona representerer mange mennesker eller viktige grupper. Strengt tatt har Bellona bare ett medlem, og det er grunnleggeren Frederic Hauge. Bellona ble opprettet som en stiftelse i 1986 med Frederic Hauge og Rune Haaland som gründere og med en grunnkapital på 5000 kroner. Etter at Haaland gikk ut av organisasjonen i 2001, er det Hauge alene som har kontroll med stiftelsen. Etter vedtektene har han rett til å peke ut styreleder og styrets flertall. I praksis er Frederic Hauge eier av Bellona.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer