Den nye kongen

Navn: GyanendraAlder: 53Yrke: Konge av Nepal

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I farten kan det se ut som om en lysekrone har falt ned over hodets hans. Mannen på bildet er nå konge av Nepal. Han ser ikke særlig lykkelig ut.
  • Kanskje skyldes det triste oppsynet at han sørger over broren, kong Birendra, som døde under ubegripelige omstendigheter i forrige uke. Men mange nepalesere tror ikke det: «Død over Gyanendra» sto det på plakatene demonstrantene bar, da den nye kongen skulle motta folkets hyllest i Katmandus gater. Autoritær og ambisiøs skal han være, og er det kanskje Gyanendra som selv står bak massakren på kongefamilien?
  • Nei, lett er det ikke å være konge og få folket mot seg. I nepalsk målestokk blir de siste års begivenheter i Drammensveien 1 bare som små krusninger på livets hav å regne. For hva er forfatterspiren Ari eller housedronningen Mette-Marit mot Gyanendras sønn, Paras Shah? Playboyen som nå er blitt kronprins, var i fjor innblandet i en trafikkulykke: Fem mennesker mistet livet, og prinsen stakk sin vei. Er det slike folk som skal flytte inn på slottet, kan det heller være det samme.
  • Over en kvart million turister besøker hvert år det vesle landet - et av verdens fattigste - som ligger inneklemt mellom stormaktene India og Kina. Her er sykdom, analfabetisme, nød, elendighet - og kulturskatter og naturopplevelser som kan ta pusten fra de fleste. Nesten en tredel av statsbudsjettet består av stønad fra utlandet. Katmandu er den mest korrupte hovedstad i verden, sier nordmenn som kjenner landet godt. Siden 1990 er Nepal et parlamentarisk demokrati, med et virvar av radikale studentorganisasjoner som alle har motstanden mot kongefamilien som samlingspunkt.
  • Den nye kongen er gift og har to barn med dronning Komal. Gyanendra har eksamener fra St. Joseph's College i Darjeeling i India, og gikk ut fra Tribhuvan University i Nepal med en bachelorgrad. Han har en fortid som jeger, men skal nå være mest opptatt av økoturisme og miljøvern. Som konge får han atskillig mer innflytelse i politiske spørsmål enn de fleste av vår tids monarker. Men aller først må han forholde seg til kravene fra folket som vil vite hva som skjedde da ni medlemmer av kongefamilien angivelig ble skutt med maskingevær.
  • Lesere av avisa Kathmandu Post kan for øvrig, i en vanskelig tid for nasjonen, trøste seg med kondolanser fra Dalai Lama, regjeringene i Bangladesh og Vietnam - og en mann de kaller Thorbjoern Jagland. Han uttrykker «emotion» og «incredulity» - sjokk og vantro - i sakens anledning, og uansett partitilhørighet må vi vel alle kunne slutte oss til vår utenriksminister i dette spørsmålet.