Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den nye landsfaderen

Han var tilstede for å trøste, lede og gjenreise tillit og samhold etter terrorhandlingene. Jens Stoltenberg er blitt den nye landsfaderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren snakker om at volden og det grusomme som skjedde 22. juli har skapt årringer i vår historie, og at terrorhandlingene denne sommerdagen i 2011 førte til en mobilisering av det fineste vi har.

- Nå når de dramatiske hendelsene er kommet litt på avstand, tenker jeg at det norske folk har bestått en krevende prøve. Terrorhandlingene kunne ha blitt besvart med hat og hevn. Istedet ble det verdighet, ansvar og omsorg for de som ble rammet, sier Jens Stoltenberg.

Han jobbet med en tale til ungdommene på Utøya som skulle holdes dagen etter, 23. juli, da han fikk den dramatiske meldingen om bomben i regjeringskvartalet, og seinere om drapene på Utøya.

- Mer demokrati - Utover ettermiddagen kom statssekretær Hans Kristian Amundsen og flere andre medarbeidere. Den første tiden handlet det mest om kontakt med helse-, justis- og de andre departementene som hadde med handteringen av terroraksjonene å gjøre. Vi var lenge usikre på hvem som stod bak aksjonene og hvilket motiv de hadde. Vi visste ikke om det var samme gjerningsmann på Utøya som i regjeringskvartalet, eller om det kunne være flere gjerningsmenn.

Da Soltenberg holdt en tale for pressen i statsministerboligen om kvelden 22. juli var det viktig å gi et budskap som var uavhengig av hvem som stod bak terroren.

- Vi hadde fått et angrep på en politisk ungdomsleir og regjeringsbygget hvor demokratiet forvaltes. Derfor var det viktig for meg å få ut et budskap om at vi ville svare med mer åpenhet og mer demokrati, forklarer han.

Vår nye landsfader Jens Stoltenberg viste sider ved seg selv som vi ikke hadde sett før, men så hadde vi heller ikke vært i en situasjon som krevde omsorg, følelser og tårer på samme måte som etter 22. juli. Nå handlet det om verdier og å sette ord på følelser, i tillegg til å lindre smerte hos alle de som var rammet. Statsministeren ledet det norske folk på en måte som har satt spor, og som han har fått mange takketaler for, i Norge og fra statsledere over hele verden. Han var blitt vår nye landsfader.

- Vi var i en situasjon som jeg håper jeg aldri opplever igjen.

Det håpet deler han med hele det norske folk. Aldri før har roser fått en så omfattende betydning som etter terrorhandlingene. Vi glemmer det aldri.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!