- Den nye loven gjør at flere forlater sine babyer her

Pastoren i Seoul har en boks der mødre kan legge igjen sin baby anonymt, mange av dem er fysisk eller psykisk utviklingshemmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En sørkoreansk pastor har satt opp en «babyboks» der mødre kan legge igjen sine uønskede barn. Han forteller at det etter en ny lov ble innført, har blitt en stor økning i antall barn som blir lagt igjen, skriver Reuters.

Lovens hensikt skal være å beskytte barnas rettigheter.

Må registrere barn Den ble innført i august i år, og skal forsikre at adopsjonsprosessen skal være åpen, og krever at foreldre må registrere sine barn hvis de ikke ønsker å ha dem selv.

- Hvis du leser brevene som mødre legger med sine babyer, så står det at de ikke har noe annet sted å gå, og det er på grunn av denne nye loven, sier pastor Lee Jong-rak til Reuters.

Lee åpnet denne boksen for uønskede barn for tre år siden, og han sier at antallet har gått opp fra et gjennomsnitt på fem barn i måneden til ti i august og 14 i september i år.

På tross av loven, sier Lee at han aldri tvinger mødrene til å gi noe informasjon om barnet de forlater. Boksen er i veggen på kirka i Nangok, et arbeiderområde i hovedstaden Seoul.

Utviklingshemmet Mange av barna som blir forlatt er fysisk eller psykisk utviklingshemmet. Lee har selv adoptert ti av barna, og han planlegger å adoptere fire til.

Da reporteren fra Reuters var på besøk hos Lee hadde han ansvar for 20 barn fra to til 26 år, blant dem er hans egen sønn.

Helsemyndighetene i Sør-Korea er ikke så sikker på at det er loven som har gjort at Lee får flere barn i «babyboksen».

- Det er vanskelig å si at det er en kobling mellom den nye loven og barn som blir forlatt i boksen. Den plutselige økningen kan ha andre grunner, sa en talsmann, som ikke ville bli identifisert, til Reuters.

Lee har blitt kritisert av folk som mener at boksen kan virke som en oppfordring til at mødre skal forlate sine barn.

Lee sier at han ikke vil ta ut boksen før han er sikker på at myndighetene har en god nok ordning for forlatte barn.

Pastor Lee Jong-rak leker med Lee On-u (6), som er et handikappet barn som ble forlatt i boksen i kirka i september. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTBScanpix
Lee Jin-ri (5, foran) og Choi Seol (19) leker i kirka. De to ble forlatt i kirka for flere år siden, og har blitt oppdratt av kirka. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTBScanpix
Her gir pastor Lee Jong-rak mat til sin 25 år gamle sønn, som har cerebral parese. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTBScanpix
Her bærer pastoren en baby som ble forlatt i boksen dagen før bildet ble tatt. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTBScanpix
Lee On-u (6, t.v.) og Lee Jin-ri (5) leker i kirkaFoto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTBScanpix
LEGGER IGJEN BREV: Detter er brevet en mor la igjen sammen med sin baby i boksen i kirka. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTBScanpix
LEGGER IGJEN BREV: Detter er brevet en mor la igjen sammen med sin baby i boksen i kirka. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTBScanpix Vis mer