Den nye mannen

Virile symboler taper terreng i forhold til feminine koder. Mannen klarer ikke helt å bli ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): I de seinere åra har David Beckham ofte framstått som den nye modellen, for den såkalte metroseksuelle mannen. Men det er ikke så mange, i hvert fall blant franskmennene, som identifiserer seg med ham. De aller fleste menn føler seg ganske «lost in translation», som Bill Murray i Tokyo. Etter 40 års feminisme opplever mannen en krise. Han har ikke klart å bli det som var ventet av ham, både sterk og myk på samme tid, annerledes, men lik kvinnen. Han føler kanskje at han er helt spilt ut over sidelinja, ja, kanskje at han er blitt satt på reservebenken. Det franske ukemagasinet Le Nouvel Observateur ser her en reell identitetskrise, mellom angst og total forsvinning, og stiller det avgjørende spørsmålet: Hvor går mennene?

ALLEREDE VED SLUTTEN

av det 20. århundre begynte grunnen å svikte under mannen. Den patriarkalske modellen var i oppløsning. Kvinnene rev seg løs, begynte å studere, arbeide og ha elskere. Og det skulle bli verre. Den største revolusjonen kom uten tvil i begynnelsen av 70-åra med pillen, da kvinnene fikk kontrollen med seksuallivet og forplantningen. Etter hvert fikk de også økonomisk frihet. Og den ene opprinnelig kvinnelige verdien etter den andre vant terreng, og seiret over mannens tradisjonelle sjefsrolle og autoritet. Til slutt ble mannen skjøvet inn i en ny, allerede nevnt rolle, som metroseksuell, myk, følsom og kokett, men klart heteroseksuell. David Beckham ble idolet, og hans verdi mangedoblet.

MEN ALLE FØLTE

seg ikke komfortable med det. Ukemagasinet Elle foretok i mars 2003 en stor spørrerunde blant flere generasjoner menn. Enkelte mente, helt seriøst, at mannen til slutt ville forsvinne. Samtlige generasjoner mente at verden i morgen ville bli dominert av kvinner, med - i beste fall - menn som slaver og - i verste fall - menn i bur, en utdøende art, med pandaer som nabo i zoologiske hager. Som om svaret på Freuds spørsmål «Hva vil de?» var: «Eliminere oss.» Lesbiske par har for lengst redusert mannen til et prøverør med sæd.

PSYKIATRIKEREN

Samuel Lepastier mener mannen er som tidligere kolonimakter som har mistet sitt imperium og ikke begriper hva som er skjedd. Mennenes redsel for kvinner kommer ifølge Lepastier fra frykten for ikke å få ereksjon, noe de ikke er herrer over. Lepastier mener at mannen må komme over nostalgien over å ha mistet dominansen og redselen for det andre kjønnet, og at han da vil oppdage at han har et likeverdig forhold til kvinnen. Den 29 år gamle forfatteren Christophe Ono-dit-Biot tror mannen vil våkne opp igjen i det mest karikaturale. Med andre ord bekreftelsen av det typiske maskuline. Noe han mener å ha sett i de rå taklingene i fotball-EM, blant annet. Den nye mannen som ifølge Ono-dit-Biot da vil framstå, vil være den postfeministiske mannen. Og en vedvarende art.