Den nye politistaten

Den nye politistaten vokser ikke ut av køllene. Den kommer smygende på elektroniske signaler, skriver John O. Egeland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA POLITISTATEN kom til Norge i 1940 var den iført skaftestøvler, bandolær og lue med dødninghode. Gestapo og andre politi- og etterretningsorganisasjoner brukte tortur og angivere for å få fram informasjon om motstandsbevegelsen. De brukte pisk, fotklemmer, vanntortur og bikkjebitt for å tvinge fram små informasjonsbiter som sammenlagt ga viktig informasjon om motstandsarbeidet. Noen ganger var vold ikke nødvendig, f.eks. da de norske jødene skulle deporteres til gasskamre og KZ-leire. Statistisk sentralbyrå hadde utarbeidet et jøderegister som ble til stor hjelp i arbeidet med å finne ofrene. Et uskyldig papir ble en kollektiv galge, en veiviser til krematoriene.

DEN NESTE politistaten vil ikke se slik ut. Der stiger ikke ropene fra fangehullene – vi vil knapt høre maskinenes elektriske sang. Automatisk, elektronisk overvåking vil i stedet omfatte store deler av samfunnet og menneskenes liv. Vi er allerede på god vei. En økonomisk aktiv gjennomsnittsborger har i dag etterlatt seg spor i om lag 700 databaser. Tusener av overvåkingskameraer preger norske byer. Samtidig er vi på full fart inn i en teknologisk framtid hvor det vil være mulig å spore og profilere mennesker i enormt omfang. Passer vi ikke på nå, vil den private sfæren bli knust av informasjon som kan bearbeides, samordnes og finslipes til uendelig mange formål – både kommersielle, kriminelle og politiske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer