NY REGJERING: Erna Solberg presenterte den nye blågrønne regjeringen utenfor Slottet. Video: Frida Andersen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Den nye regjeringen presentert på Slottsplassen

- En historisk dag.

(Dagbladet): Klokka 14.18 kommer Erna Solbergs andre regjering ut på Slottsplassen, etter å ha sittet i ekstraordinært statsråd med kong Harald.

Den nye regjeringen består av statsråder fra Høyre, Frp og Venstre. Blant de 20 fjesene på Slottsplassen skimtes Bent Høie (H), Linda Hofstad Helleland (H), Sylvi Listhaug (Frp), Per Sandberg (Frp), Iselin Nybø (V), Ola Elvestuen (V), Nikolai Astrup (H) og Torbjørn Røe Isaksen (H).

- Det blir spennende, dette her, sier den «nye» innvandrings- og justisministeren, Sylvi Listhaug (Frp), til Dagbladet.

  • Se lista over statsrådene nederst i artikkelen.
NY JUSTISMINISTER: Sylvi Listhaug (Frp) er nå også justisminister, i tillegg til innvandringsminister. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY JUSTISMINISTER: Sylvi Listhaug (Frp) er nå også justisminister, i tillegg til innvandringsminister. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Influensa

Etter noen minutters intens klemming og blomsteroverrekkelser går den nye regjeringen inn igjen på Slottet klokka 14.26.

- Det er en historisk dag, særlig med tanke på at Venstre nå er i regjering, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til Dagbladet.

Noen ministerposter er allerede lekket. Bl.a. ble det allerede i går klart at Åse Michaelsen (Frp) fyller den nye posten eldreminister. Hun ligger imidlertid på sykehus med influensa, men stiller på Slottsplassen åkkesom.

Det er også klart at Sveinung Rotevatn (V) blir innvandringsminister Sylvi Listhaugs statssekretær.

Foran det ekstraordinære statsrådet kjørte svarte biler med toppolitikere jevnt og trutt inn foran Slottet. I en av dem satt arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) - det er klart at hun fortsetter i jobben.

PÅ VEI INN: Sittende arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ VEI INN: Sittende arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Den relativt nye posten EU-minister forsvinner, ifølge lekkasjene. Dermed mister Marie Berger Røsland (H) jobben etter bare tre måneder.

Tre Venstre-statsråder

Venstre har fått inn tre nye statsråder: Trine Skei Grande som kulturminister, Ola Elvestuen som klima- og miljøminister, og Iselin Nybø som minister for høyere utdanning og forskning.

VENSTRE-NESTOR: Tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum kommenterer den nye blågrønne regjeringen. Video: Frida Andersen. Reporter: Trym MogenVis mer Vis mer Vis mer

Odd Einar Dørum, tidligere Venstre-leder, stortingsrepresentant og minister, sier han ikke trodde han skulle få oppleve partiet i regjering. Han er begeistret over den nye regjeringsplattformen.

- Jeg synes at de som har forhandlet for Venstre, har fått inn mye politikk for det sosiallliberale, det grønne, det rause i plattformen. Og så er det hverdagen fra nå av for dem, fra folk på Stortinget og fra folk rundt om kring som meg og andre som gjør at det kan bli noe av, sier Dørum til Dagbladet på Slottsplassen.

- Men sånn er jo politikken. Det er noen høytidelige dager som dette, og så er det det harde arbeidet, som starter nesten øyeblikkelig, sier han.

Dørum sier dette om at Venstre har fått tre statsråder i stedet for fire, som det ble spekulert på:

SYK: Åse Michaelsen (Frp) fyller den nye eldreministerposten. Hun ligger egentlig på sykehus med influensa, men stilte på Slottsplassen likevel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SYK: Åse Michaelsen (Frp) fyller den nye eldreministerposten. Hun ligger egentlig på sykehus med influensa, men stilte på Slottsplassen likevel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg tolker det som at man har prioritert det politiske grunnlaget i regjeringen. Så fikk man de statsrådene man fikk - ut fra totaliteten er tre det jeg regnet med at man ville få.

- Kan psykologien

Venstre-nestoren understreker betydningen av at både Grande og Elvestuen selv har sittet i regjeringsforhandlingene.

- De kan psykologien og nyansene i teksten, som ikke du og jeg kan. Det er gull, det, når du sitter rundt regjeringsbordet og skal forvalte det i hverdagen, sier han.

DEN NYE REGJERINGEN: Den nye Solberg-regjeringen kom ut på Slottsplasse klokka 14.18. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DEN NYE REGJERINGEN: Den nye Solberg-regjeringen kom ut på Slottsplasse klokka 14.18. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Innvandringsminister Sylvi Listhaugs retorikk har tidvis blitt sterkt kritisert av Venstre-politikere.

- Hele regjeringen, også statsråden du nevnte nå, skal forholde seg til regjeringsgrunnlaget, hvor det står at innvandringen har gitt Norge et rikt mangfold, økonomisk vekst og mye positivt for samfunnet. Alle de flotte og skikkelige ordene som varmer et Venstre-hjerte, er nå plattformen som også statsråd Listhaug må forholde seg til, sier Odd Einar Dørum.