Den nye sjefen i NRK

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da Arbeiderpartiets nestleder Einar Førde fant ut at det var kringkastingssjef han ville bli, skaffet han seg jobben ved å fortelle dette til Gro. Førdes medieerfaring hadde han først og fremst som intervjuobjekt i tillegg til noen korte perioder som journalist og student på kveldsvakter i Arbeiderbladet. Sin ledelseserfaring hadde han fra Kirkedepartementet. Hans kvalifikasjoner gjorde det ikke innlysende at han ville bli en så effektiv sjef for NRK som han har vært.
  • I går ble stillingen lyst ut i annonser i dagspressen. Den beskriver en jobb som er svært forskjellig fra den Einar Førde overtok etter sin partifelle Bjartmar Gjerde. Den beskriver også en jobb som ligger et godt stykke fra den stillingen som Førde selv har utformet gjennom sin praksis og sine organisasjonsreformer. Det nye styret i NRK, som domineres av økonomer, legger større vekt på bedriftslederfunksjonen enn på sjefredaktøren. Det virker på oss som styret har stirret seg halvblind på de teknologiske endringene kringkastingsvirksomheten står overfor. Når alt blir brutt ned til digitale nuller og ettall som kan mottas gjennom luft, kabel, parabol, telefon eller bredbånd, er det ikke teknologi og økonomi som blir den avgjørende konkurransefaktoren, men innholdet. NRKs framtidige leder vil få mindre og mindre gratis i form av merkelojalitet. Seere, lyttere og lesere vil i stadig større utstrekning velge og velge bort etter innhold.
  • Redaktørfunksjonen som blir minst understreket i stillingsannonsen, vil etter vår mening bli kringkastingssjefens viktigste. Vi er tilhengere av en sterk allmennkringkasting som fyller denne oppgaven slik at den holder på sine brukere og ikke marginaliseres i konkurranse med formidlere som ikke aksler noe annet ansvar enn det de har for bunnlinjen i regnskapet. Selvsagt er egenskaper som bedriftsleder viktige i en bedrift med 3600 ansatte og et budsjett på 3 milliarder. Men den kreative ledelsen av innholdsproduksjonen er altså en enda mer formidabel oppgave.