Den nye stjerna

Lubna våknet politisk da hun var 15 år og så et tv-glimt av Trond Giskes rasismetale fra Utøya. Nå håper hun selv å være en inspirator for unge jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lubna Jaffery Fjell (29) er på vei mot Arbeiderpartiets stjernehimmel. I 2008 hentet Bjarne Håkon Hanssen henne fra Sotra til regjeringskvartalet som politisk rådgiver. I morgen erstatter hun sjefen sin når hun velges inn som nytt medlem i Ap's sentralstyre.

- En klar stigning i programmet, kommenterer Bjarne Håkon Hanssen.

Ulv i fåreklær
Latteren er Lubnas varemerke. En statssekretær ble så overrasket over skarpheten hennes i et innlegg på tampen av et møte at han karakteriserte henne som en ulv i fåreklær.

- Jeg må jo si det jeg mener. Men man trenger ikke å være like alvorlig hele tida. Bjarne Håkon har heldigvis også lett for å se det komiske i mange situasjoner. Vi har en nokså høylytt og bråkete politisk ledelse i departementet. Med to trøndere og to bergensere må det vel nesten bli sånn, ler hun.

Pappas mottakelse
Men når Lubna begynner fortellingen om hvordan hennes kjærligheten til sosialdemokratiet oppsto, siger alvoret inn over henne.

- Jeg skulle ønske at pappa hadde fått oppleve dette. Han ville nok vært stolt av meg. Mine politiske valg handler mye om pappas møte med det norske samfunnet da han tok sjansen og reiste hit fra Pakistan, forteller Lubna.

Shahin Shah Jaffery var utdannet ingeniør da han kom til Oslo som 28-åring i 1971. Han flyttet videre til Bergen og fikk i 1978 innvilget gjenforening med kona Noureen. To år seinere ble Lubna født på Kvinneklinikken i vestlandsbyen.

- Foreldrene mine var arbeidsinnvandrere som fikk muligheten i den velferdsstaten som Arbeiderpartiet har skapt. Det ble avgjørende for deres framtid — og for min. Mamma og pappas opplevelser av et samfunn bygd på politiske idealer om frihet og likhet har gjort meg til den jeg er. Og til hva jeg tror på, sier Lubna.

Såre minner
Hun er stolt av å vokse opp i Bergen.

- Men jeg bærer med meg noen såre minner. Som voksen kan jeg se at barn ikke visste bedre da de kalte meg for pakkis og brunost. Som barn var det bare vondt. Da hjalp det å ha en far som hadde Martin Luther King som sitt store forbilde. Han trodde på endring. Det gjorde etter hvert jeg også.

I tenåra begynte Lubna så smått å orientere seg mot miljøer som jobbet med kampanjer mot mobbing og fremmedfrykt. En sommerkveld i 1995 fikk hun se et nyhetsinnslag fra AUF-leiren på Utøya der Trond Giske appellerte til økt kamp mot rasisme.

- Det tente min politiske interesse for alvor. Jeg meldte meg inn i Bergen AUF som 15-åring og begynte å engasjere meg for alvor. Siden har politikk vært en viktig del av livet mitt, forteller Lubna.

Stemmen i røret
Hun var bare 19 år da Bergensvelgerne i 1999 stemte henne inn i bystyret, der hun ble medlem av finans- og næringskomiteen. Så flyttet hun til ektemannens hjemsted på Sotra. Der ble Lubna innvalgt i kommunestyret i Fjell og ble medlem av plan- og utviklingskomiteen.

Hun tok universitetsgrader, ble mor og fikk viktige verv i AUF. I 2007 begynte hun som rådgiver i SINTEF. Under en konferanse i Helsingfors ringte telefonen.

«Det er Bjarne Håkon Hanssen», lød røsten i røret.

«Ja, veldig, ja!», lo Lubna. «Det er det. Jeg ringer for å tilby deg jobben som min politiske rådgiver.»

— Hun tok betenkningstid, men takket heldigvis ja neste dag, forteller Bjarne Håkon Hanssen.

Han hadde fått Lubna anbefalt fra flere hold og framhever hennes brede erfaring og politiske teft.

- Hun gjør kloke vurderinger som alltid er verd å lytte til. Dessuten har hun et fantastisk smittende humør som faktisk er kjempeviktig på grå dager, sier sjefen.

Alibirollen
Lubna synes hun har fått drømmejobben, men er som partipolitiker også opptatt av andre felt enn helse og omsorg.

- Klimapolitikken engasjerer meg veldig, fordi den har betydning både nasjonalt og globalt. Jeg er glad i vindmøller og synes vi er litt bakpå når det gjelder fornybar energi. Mange ønsker at Lubna skal være innvandrernes representant.

— Det er ikke meg imot, selv om jeg føler meg mer som bergenser og vestlending enn som brun i huden og norsk-pakistaner. Hvis andre har behov for å gi meg rollen som alibi, så er det helt okay. Jeg håper jo at min bakgrunn kan føre til at flere innvandrerjenter blir politisk aktive, sier Lubna Jaffery Fjell.

PAPPA DØDE: Lubna savner fortsatt pappaen sin. Shahin Shah Jaffery døde bare 59 år gammel i 2002. Her er far og datter avbildet på verandaen i Åsane da Lubna var ni år. (FOTO: PRIVAT)
PAPPA DØDE: Lubna savner fortsatt pappaen sin. Shahin Shah Jaffery døde bare 59 år gammel i 2002. Her er far og datter avbildet på verandaen i Åsane da Lubna var ni år. (FOTO: PRIVAT) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer