Den nye svenske regjeringens synder: Marihuanarøyking, svarte penger og lunsj som var klær

Dette er Löfven-regjeringens skjeletter i skapet.

ELEFANTEN I ROMMET: Sveriges nye regjering på slottet i dag etter å ha lagt fram regjeringserklæringen.
Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix
ELEFANTEN I ROMMET: Sveriges nye regjering på slottet i dag etter å ha lagt fram regjeringserklæringen. Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Socialdemokraternas partileder og Sveriges ferske statsminister Stefan Löfven presenterte i dag landets nye regjering.

I den nye koalisjonen med Miljöpartiet er det hele 22 ministerposter som skal fylles, og med nye ministere følger nye avsløringen.

Expressen omtaler i dag den påtroppende statsminsterens «skandaleskrekk», og skriver at samtlige nye statsråder har gjennomgått lange «avhør» der de blant annet har måttet redegjøre for om de har begått lovbrudd, om de har betalingsanmerkninger, og ulike personlige forhold.

Det samme gjorde Erna Solberg under regjeringskabalen i fjor.

Kommer for en dag Om ikke Löfven har vært nøyaktig nok i sine egne faktasjekker, har i hvert fall de to største svenske avisene - Expressen og Aftonbladet - gjort en god jobb for ham.

De fleste av de nye ministrenes skandaler er imidlertid kjent fra før, men for en ny regjeringssjef er det viktig at det ikke er mer snusk.

Blant snusket å ta av finner vi blant annet innenriksminister Anders Ygeman, som også har ansvaret for politiet. Han ble dømt en gang «for lenge, lenge siden».

- Jeg var med i en aksjon mot Bromma flyplass, jeg var politisk aktiv og var ute og talte. Jeg ble frikjent i tingretten men ble dømt til bot i lagmannsretten, sier han ifølge Expressen.

Kjøpte klær som lunsj Også regjeringens rikeste minister har noen svin på skogen. Da hun skulle ansette hushjelp på 1980-tallet betalte hun svart.

Hun sier det var andre regler den gangen, og at hun ikke ville funnet på å gjøre noe slikt i dag, ettersom det finnes firmaer som tilbyr tjenestene hvitt.

Minister for høyere utdanning og forskning, Helene Hellmark Knutsson, innrømmet på sin side at hun har jobbet svart.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) godkjente i sin tid også en litt frekk manøver.

Da hun var kommunalråd i godkjente hun en kvitteringen regnskapsført som «lunsj», avslørte TV-programmet «Uppdrag granskning».

I virkeligheten var kvitteringen et kjøp av et svart klesplagg til 60 euro i Cannes.

- Jeg forstår at man oppfatter det som slurvete, og at vi ikke hadde helt kontroll, sa hun til Expressen.

Sivilminister Ardalan Shekarab var i sin tid formann i Sosialdemokratenes ungdomsforening, der tok han  penger av et fond og brukte det til alkohol og taxireiser.

Cannabis og fartsbøter Ellers er overtredelsene blant ministerne av det mer vanlige slaget.

Miljöpartiets Per Bolund, finansmarkedsminister, fortalte Expressen at han hadde røyket marihuana og kjørt for fort. Det innrømmet også kuturminister Alice Bah Kuhnke og bistandsminister Isabella Lövin.

Justisminister Morgan Johansson innrømmet også to fartsovertredelser.

Også visestatsministeren, klima- og miljøminister Åsa Romson innrømmet at hun hadde prøvd cannabis og hasj.

Ny retning Likefullt varslet Löfven en offensiv ny retning for Sverige i tiltredelsestalen i Riksdagen - politikk som han må samle flertall fra sak til sak for å få gjennomført.

- Sverige er i en alvorlig situasjon. Arbeidsløsheten har bitt seg fast på et høyt nivå. Skoleresultatene raser, og velferden viser store mangler. Kløftene vokser, og mangelen på likestilling mellom kvinner og menn består. Sverige har ikke nådd 14 av 16 miljømål, sa Löfven.

De rødgrønne vil jobbe for en miljø- og klimasatsing som skal forankres tverrpolitisk i Riksdagen.

Löfven varslet straffeskjerping for seksuelle overgrep, og at kjøp av sex i utlandet skal kriminaliseres - slik det er i Norge.

En annen norsk blåkopi ble lansert: Alle børsnoterte selskap nå innen 2016 ha minst 40 prosent kvinne-andel. Fra 2016 varsles det en lov om kvotering dersom selskapene ikke følger opp.

Den påtroppende statsministeren pekte også i en annen retning enn den forrige regjeringen på flere felter: I arbeidslivet skal heltid være utgangspunktet. Deltid skal unntaksvis være en mulighet.