Den nye trusselen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det blir nok enighet i Stortinget om den nye strukturen på det norske forsvaret etter at NATOs generalsekretær George Robertson har gitt forslaget fra regjeringen Stoltenberg sin sterke støtte. På fredag avviste Robertson blankt at planene for Norges framtidige væpnede styrker innebærer at hæren, flyvåpenet og marinen undergraves. Tvert imot mente Robertson at forslaget er godt tilpasset den trusselvurdering som NATO nå legger til grunn for Norges del. Det foreligger ikke lenger en invasjonstrussel som det norske forsvaret tidligere var satt opp til å møte.
  • Nye konflikter som likner den i Kosovo, er blant dem som også truer Norges sikkerhet. Blir intet gjort, kan konfliktene spre seg raskt og true hele det europeiske kontinentet. Generalsekretæren mener at Norge har gjort en god jobb med å tilpasse Forsvaret til det nye trusselbildet, og ikke til den gamle fienden. Dermed oppstår den interessante og nye situasjonen her på hjemmebane at en regjering utgått av Arbeiderpartiet har alliansens generalsekretær som sin allierte, mens alarmistene som advarer mot forsvarsreformen, står alene. Historisk var det nesten alltid slik at de som ønsket mer penger til Forsvaret, kunne bruke alliansens generalsekretær som støtte. Da ble det gjerne plusset på noen milliarder. Slik kan det gå også denne gang. Forsvarssjefen har brukt 25 milliarder til Forsvaret som et tak for sine forslag, og det taket har regjeringen beholdt. Men det er mulig å tenke seg et kompromiss med en høyere sum i omstillingsfasen og en lavere sum når omstillingen er gjennomført. En slik faseforskyvning vil komme mye av kritikken i møte.
  • Det er vanlig at man skryter av sitt vertskap når man er på besøk, og generalsekretær Robertson var ikke noe unntak. Det er mer interessant at besøket ikke var en høflighetsvisitt, men et arbeidsbesøk fordi Norge snart overtar kommandoen i KFOR-styrken i Kosovo, og fordi utenriksminister Thorbjørn Jagland allerede i neste uke møter USAs nye utenriksminister som en av de første blant de allierte.

«Det foreligger ikke lenger en invasjonstrussel som det norske forsvaret tidligere var satt opp til å møte.»