Den nye underklassen jobber for det offentlige

Den nye underklassen i Norge består av lærervikarer, renholdere, barnehageassistenter og helsepersonell, ifølge Fagforbundet og Unio.

FRUSTRERT: Da Dagbladet møtte Margareth Fiskvik (lyst hår) og andre tillitsvalgte fra Klæbu sykehjem november i fjor var de sterkt frustrerte over situasjonen. 22. desember ble det nok for 47-åringen. Her sammen med kollega Berit Berg Nytrø (mørkt hår), som mener situasjonen nå har bedret seg og beboer Henrik Løvø (80), en blid mann som flørter og roser pleierne opp i skyene, gjerne på tysk og russisk.
Foto: OLE MORTEN MELGÅRD/DAGBLADET
FRUSTRERT: Da Dagbladet møtte Margareth Fiskvik (lyst hår) og andre tillitsvalgte fra Klæbu sykehjem november i fjor var de sterkt frustrerte over situasjonen. 22. desember ble det nok for 47-åringen. Her sammen med kollega Berit Berg Nytrø (mørkt hår), som mener situasjonen nå har bedret seg og beboer Henrik Løvø (80), en blid mann som flørter og roser pleierne opp i skyene, gjerne på tysk og russisk. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLÆBU/OSLO(Dagbladet): - Vi er i ferd med å få en ny underklasse med ansatte som jobber for det offentlige for lavere lønninger enn andre, sier leder for Fagforbundet Jan Davidsen, som organiserer 320.000 medlemmer i blant annet kommunal sektor.

Davidsen får støtte fra Unio-leder Anders Folkestad.

- Dette kan true hele velferdsmodellen og må kveles i et tidelig stadium, sier Folkestad.

Under tariff Dagbladet har den siste tiden dokumentert at barnehageassistenter, lærervikarer og renholdere jobber for det offentlige under det lovpålagte minstenivået. - Dagbladets saker har vært dyster lesning. Hvis ikke regjeringen rydder opp nå, vil de være medansvarlig for sosial dumping, sier Folkestad fra Unio, som blant annet organiserer sykepleiere og lærere.

Én som har følt anbudspolitikken på kroppen er Margareth Fiskvik (47). I sommer ble driften av Klæbu sykehjem konkurranseutsatt og driften ble tatt over at det private selskapet Adecco Helse.

Klæbu sykehjem er med over 50 ansatte en hjørnesteinsbedrift i kommunen. Foreløpig har ansatte beholdt den gamle kommunale tariffavtalen, men etter to år må alle over på en privat tariffavtale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer