Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den nye underklassen jobber for det offentlige

Den nye underklassen i Norge består av lærervikarer, renholdere, barnehageassistenter og helsepersonell, ifølge Fagforbundet og Unio.

FRUSTRERT: Da Dagbladet møtte Margareth Fiskvik (lyst hår) og andre tillitsvalgte fra Klæbu sykehjem november i fjor var de sterkt frustrerte over situasjonen. 22. desember ble det nok for 47-åringen. Her sammen med kollega Berit Berg Nytrø (mørkt hår), som mener situasjonen nå har bedret seg og beboer Henrik Løvø (80), en blid mann som flørter og roser pleierne opp i skyene, gjerne på tysk og russisk.
Foto: OLE MORTEN MELGÅRD/DAGBLADET
FRUSTRERT: Da Dagbladet møtte Margareth Fiskvik (lyst hår) og andre tillitsvalgte fra Klæbu sykehjem november i fjor var de sterkt frustrerte over situasjonen. 22. desember ble det nok for 47-åringen. Her sammen med kollega Berit Berg Nytrø (mørkt hår), som mener situasjonen nå har bedret seg og beboer Henrik Løvø (80), en blid mann som flørter og roser pleierne opp i skyene, gjerne på tysk og russisk. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KLÆBU/OSLO(Dagbladet): - Vi er i ferd med å få en ny underklasse med ansatte som jobber for det offentlige for lavere lønninger enn andre, sier leder for Fagforbundet Jan Davidsen, som organiserer 320.000 medlemmer i blant annet kommunal sektor.

Davidsen får støtte fra Unio-leder Anders Folkestad.

- Dette kan true hele velferdsmodellen og må kveles i et tidelig stadium, sier Folkestad.

Under tariff Dagbladet har den siste tiden dokumentert at barnehageassistenter, lærervikarer og renholdere jobber for det offentlige under det lovpålagte minstenivået.

- Dagbladets saker har vært dyster lesning. Hvis ikke regjeringen rydder opp nå, vil de være medansvarlig for sosial dumping, sier Folkestad fra Unio, som blant annet organiserer sykepleiere og lærere.

SLIK DUMPET ADECCO LØNNINGEN: Lønnsslipper viser at Vadu Jeng har fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er 22 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen.
SLIK DUMPET ADECCO LØNNINGEN: Lønnsslipper viser at Vadu Jeng har fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er 22 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen. Vis mer

Én som har følt anbudspolitikken på kroppen er Margareth Fiskvik (47). I sommer ble driften av Klæbu sykehjem konkurranseutsatt og driften ble tatt over at det private selskapet Adecco Helse.

Klæbu sykehjem er med over 50 ansatte en hjørnesteinsbedrift i kommunen. Foreløpig har ansatte beholdt den gamle kommunale tariffavtalen, men etter to år må alle over på en privat tariffavtale.

- Veldig tøft Da Adecco tok over driften var Fiskvik hovedtillitsvalgt for Delta, som organiserer 20 personer ved sykehjemmet. Hun beskriver prosessen som «veldig tøff».

- Ingen av arbeidstakerorganisasjonene ble rådspurt. Vi ser allerede i dag at lønns- og arbeidsvilkårene har blitt forringet, sier hjelpepleieren.

NY UNDERKLASSE: Vi er i ferd med å få en ny underklasse med ansatte som jobber for det offentlige for lavere lønninger enn andre, sier leder for Fagforbundet Jan Davidsen, som organiserer 320.000 medlemmer i blant annet kommunal sektor. Foto: JØRN H. MOEN/DAGBLADET
NY UNDERKLASSE: Vi er i ferd med å få en ny underklasse med ansatte som jobber for det offentlige for lavere lønninger enn andre, sier leder for Fagforbundet Jan Davidsen, som organiserer 320.000 medlemmer i blant annet kommunal sektor. Foto: JØRN H. MOEN/DAGBLADET Vis mer

- Det bildet Fiskvik og Dagbladet tegner her, er ikke et bilde de ansatte vil kjenne seg igjen i. Jeg synes det vil være fryktlig leit for de ansatte i dag, å lese at den flotte arbeidsplassen deres blir omtalt på denne negative måten, sier direktør for Adecco Helse, Bård Kristiansen.

- En ny underklasse Når bedriften de ansatte jobber i blir konkurranseutsatt går de ansatte ofte over til en ny tariffavtale med NHO Service. Slik rammer dette de ansatte, ifølge Fagforbundet:

• En hjelpepleier kan få opp til 58.400 kroner mindre i lønn i året, hvis man tar utgangspunkt i en ansatt med ti års ansiennitet og fagbrev.

• Sykehjemsetatens fagforening i Fagforbundet Oslo sier at lønnsforskjellene mellom offentlige og kommersielle sykehjem i gjennomsnitt er på 30 000 kroner.

DYSTERT: - Dagbladets saker har vært dyster lesning. Hvis ikke regjeringen rydder opp nå, vil de være medansvarlig for sosial dumping, sier Folkestad fra Unio, som blant annet organiserer sykepleiere og lærere. Her sammen med lærer Arna Bjørnsdottir fra Møllergata skole. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
DYSTERT: - Dagbladets saker har vært dyster lesning. Hvis ikke regjeringen rydder opp nå, vil de være medansvarlig for sosial dumping, sier Folkestad fra Unio, som blant annet organiserer sykepleiere og lærere. Her sammen med lærer Arna Bjørnsdottir fra Møllergata skole. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

• De største forskjellene finner vi i pensjonsordningene. Hvis en person i 52 års-alderen går fra offentlig til privat pensjonsordning, må den nye pensjonsordningen dekke opp et tap på inntil 1 210 000 kroner, viser beregninger KLP har gjort på anmodning fra Fagforbundet.

- Her har kommunen sviktet dramatisk. Dette kan på sikt rokke ved den norske velferdsmodellen, sier Davidsen. NHO Service-direktør Petter Furulund kjenner seg ikke igjen.

- Gjennomgående tjener hjelpepleiere like godt i våre medlemsbedrifter som i det offentlige, sier Furulund.

Sluttet i jobben Da Dagbladet møtte Fiskvik og andre tillitsvalgte november i fjor var de sterkt frustrerte over situasjonen. 22. desember ble det nok for 47-åringen.

- Det var ikke vanskelig å slutte da jeg opplevde at den nye arbeidsgiveren virkelig ønsket min kompetanse og tilstedeværelse, sier Fiskvik, som forteller at de opplevde at Adecco manglet kunnskap om lov og avtaleverk. De ansatte måtte gå hyppigere og kortere vakter og bemanningen sto ikke i forhold til hva som ble lovt i anbudet, ifølge hjelpepleiren.

- Til tider var det på grensen av det faglig forsvarlige, sier Fiskvik. Dette bestrider Adecco.

- Vi har i dag en høyere bemanning enn det som ble avtalt i anbudet, sier Kristiansen. Hjelpepleier Berit Berg Nytrø, som også tidligere var frustrert over situasjonen mener nå at ting har blitt bedre.

UNDER LOVPÅLAGT NIVÅ: Dagbladet avsløre i januar at renholdere jobber for en rekke offentlige instanser langt under lovpålagt nivå. Illustrasjonsfoto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
UNDER LOVPÅLAGT NIVÅ: Dagbladet avsløre i januar at renholdere jobber for en rekke offentlige instanser langt under lovpålagt nivå. Illustrasjonsfoto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer

- Jeg syntes at Adecco har vært imøtekommende for de kravene vi har stilt og jeg syntes situasjonen har bedret seg, sier Nytrø til Dagbladet i dag. Offentlig sektor handlet i 2009 tjenester og varer for omlag 300 milliarder kroner hvert år.

Furulund fra NHO Service mener at privatisering ikke truer velferdsmodellen.

- Omfanget av konkurranseutsetting er svært lite i Norge sammenlignet med land vi ellers sammenligner oss med. Skal vi møte utfordringene vår velferdsmodell står overfor trenger vi et bedre samarbeid mellom offentlig og privat, sier Furulund.

AVSLØRTE LAVE LØNNINGER: I 2009 avslørte Oslo kommune at renholdere fikk betalt helt ned til 105 kroner da de vasket ved Sogn Videregående. For to uker siden kunne Dagbladet avsløre at ansatte fortsatt får betalt langt under tariff. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
AVSLØRTE LAVE LØNNINGER: I 2009 avslørte Oslo kommune at renholdere fikk betalt helt ned til 105 kroner da de vasket ved Sogn Videregående. For to uker siden kunne Dagbladet avsløre at ansatte fortsatt får betalt langt under tariff. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media