Den økonomiske krisa ga 10 000 flere selvmord

Nedgangstider har sin pris, viser britisk forskning.

DYSTER STATISTIKK: Økonomiske nedgangstider i Europa og Nord-Amerika har ført til langt flere selvmord enn normalt, viser ny forskning.

Foto: Hans A Vedlog
DYSTER STATISTIKK: Økonomiske nedgangstider i Europa og Nord-Amerika har ført til langt flere selvmord enn normalt, viser ny forskning. Foto: Hans A Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den økonomiske krisa i Europa og Nord-Amerika har ført til 10 000 flere selvmord enn ventet, viser tall fra britiske forskere.

Det går fram av en studie publisert i British Journal of Psychiatry, skriver BBC.

Forskerne ved Oxford-universitetet og London School of Hygiene & Tropical Medicine analyserte data fra 24 EU-land, USA og Canada.

Markant økning De fant ut at selvmordsraten i Europa hadde gått ned fram til 2007, men økte markant etter hvert som nedgangstidene gjorde seg gjeldende.

I 2009 hadde selvmordsraten i Europa økt med 6,5 prosent, et nivå som holdt seg ut i 2011. Ifølge forskerne utgjør dette 7950 flere selvmord enn hvis en sammenliker med tidligere nivå.

Canada hadde også synkende selvmordstall da den økonomiske krisa rammet i 2008. Også her snudde nedgangstidene den positive trenden, og førte til 240 flere selvmord enn ventet.

For USA er situasjonen litt annerledes, da landet allerede hadde opplevd en oppgang i antall selvmord da krisetidene kom. Derfor kan ikke alle de 4750 ekstra selvmordene i USA tilskrives krisa alene.

- Kunne vært unngått Den britiske forskergruppa mener en del av selvmordene kunne vært unngått, all den tid enkelte land ikke har hatt noen økning i den dystre statistikken i krisetider. Det påpekes hvor viktig det er at land har et godt hjelpetilbud når det kommer til mental helse.

Forskerne trekker fram at det å miste jobb, hjem og havne i gjeldsproblemer er de største risikofaktorene som fører til flere selvmord.

Blant landene som unngikk oppgang i antall selvmord er Sverige, Finland og Australia.

- Det er sterke beviser for at selvmordsraten går opp i nedgangstider, men det er overraskende at det ikke har skjedd i alle land, sier forsker Aaron Reeves ved Oxford-universitetet til BBC.

- Som fryktet Reeves trekker fram at Sverige, Finland og Australia har en rekke politiske virkemidler som tar sikte på å hjelpe folk inn i ny jobb, og at lønn blir subsidiert av staten.

- Studien viser det vi har fryktet. Arbeidsledighet, usikre arbeidsplasser og andre faktorer assosiert med nedgangstider gir dårlig mental helse og øker selvmordsfaren, sier Andy Bell ved Centre for Mental Health.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer