- Den økte ledigheten krever kraftfulle grep

Arbeidsledigheten i Norge nærmer seg 4 prosent og kan være på vei mot 5 prosent - hvis det ikke blir gjort noe drastisk snart.

BEKYMRET: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen frykter at arbeidsledigheten kan stige til 5 prosent. Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet
BEKYMRET: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen frykter at arbeidsledigheten kan stige til 5 prosent. Foto GRØNNING/TORBJØRN DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no) I mars var antallet arbeidsløse i Norge 100 000 personer, viser arbeidskraftundersøkelsen fra SSB.
Det var klart mer enn ventet og utgjør 3,7 prosent av arbeidsstyrken.

- Dagens tall er høyere enn Norges Banks anslag for 2013 samlet sett (3¼ prosent), og noe høyere enn vi ventet på forhånd, skriver DNB Markets i en kommentar.

Meglerhuset legger til at sannsynligheten for at Norges Bank vil kutte styringsrenten har økt noe, men holder fast ved at renten forblir uendret fremover.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener trenden i AKU-tallene er så klar at sentralbanken ikke kan overse dem lenger.

- Veksten i sysselsettingen har stoppet opp, mens arbeidstilbudet fortsetter å vokse. Sysselsettingen i mars var på samme nivå som våren 2012, mens tilbudet er opp nesten 20.000 personer. Altså har ledigheten steget med nesten 20.000 personer, skriver han i en kommentar.

Andreassen er litt oppgitt Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen begynner å bli litt oppgitt over Norges Bank og fastsettelsen av styringsrenten.

I bloggen sin skriver han i dag at arbeidsledigheten må være interessant lesning for de som hardnakket hevder at norsk økonomi har en høy kapasitetsutnyttelse.

- I år er det ingen statistisk signifikant økning i sysselsettingen skal en tro dagens arbeidskraftsundersøkelse (AKU) fra Statistisk Sentralbyrå. Faktisk er det en stund siden dette var tilfellet. Med all respekt for økonomene på de store læresteder, Norges Bank, Finanstilsynet og Finansdepartementet. Og respekt har jeg, sier han.

Arbeidsledigheten har vært stigende siden i fjor høst og Andreassen spør: Hvordan kan de hevde at norsk økonomi har en høyere enn normal kapasitetsutnyttelse?

Selv mener han at vi trenger et regimeskiftet og at Norges Bank nå må kutte styringsrenten hvert halvår fremover.

Ledigheten øker fortsatt? Andreassen ser for seg at det vil ta tid å stoppe Norges raskt voksende ledighet.

- Selv om rentene blir kuttet kraftig i tiden fremover, vil det ta tid å stoppe denne kjedelige trenden. Fire prosent ledighet til høsten er forhåpentligvis der det stopper, men ingenting stopper av seg selv. Kraftfulle grep må tas hvis vi skal unngå 5-tallet for norsk arbeidsledighet i årene som kommer, sier sjeføkonomen.

Les også: Vi tåler ikke en sterkere krone nå