Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den pakistanske hæren beveger seg dypere inn i Taliban-kontrollerte Sør-Waziristan

- Det er vår strategi, sier Taliban som planlegger lynangrep mot hæren.

SKAL KJEMPE MOT TALIBAN: Pakistanske tropper forbereder seg på offensiven i Sør-Waziristan. Nærmere 30 000 soldater er involvert i aksjonen som skal kjempe mot en av Talibans sterkeste befestede styrker i Pakistan. (AP Photo/Ijaz Muhammad)
SKAL KJEMPE MOT TALIBAN: Pakistanske tropper forbereder seg på offensiven i Sør-Waziristan. Nærmere 30 000 soldater er involvert i aksjonen som skal kjempe mot en av Talibans sterkeste befestede styrker i Pakistan. (AP Photo/Ijaz Muhammad) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Den pakistanske hærens offensiv mot Talibans hovedstyrke i Sør-Waziristan er godt underveis, og Pakistans styrke på nær 30 000 soldater møter hard motstand fra Talibans mest hardbarkete styrke på minst 10 000 mann.  

Harde kamper ble søndag kjempet i Sør-Waziristan ved grensen til Afghanistan, der begge parter tidlig hevdet tidligere seiere mot hverandre. Den pakistanske hæren kunne fortelle at 60 opprørere og seks soldater var drept siden offensiven begynte lørdag morgen. Hæren opplyser at de forventer kampene til å vare i minst to måneder.

Taliban på sin side hevdet at de hadde påført hæren store tap. Ingen av påstandene kunne bekreftes grunnet hærens isolasjon av området som grenser til åstedet for kampene.  

Stadig dypere
Søndag var offensivens andre dag og hæren beveger seg stadig dypere inn i Talibans territorium. Ifølge New York Times? kilder har F16-jagerfly bombet flere av de opprørernes stillinger, samtidig som tropper støttet av militære helikopter har beveget seg stadig høyere i fjellandskapene i Sør-Waziristan.  

Jagerfly bombet byene Makeen, Ladha og Kotkai før bakketropper okkuperte byene opplyser pakistanske militære til New York Times. Kotkai er for øvrig hjembyen til Taliban-lederen Hakimullah Mehsud.  

En kilde New York Times har snakket med opplyser at motstanden så langt ikke har vært særlig stor, men Taliban har tidligere uttalt at deres strategi er å oppmuntre hæren til avansement dypt inne i deres kjerneområder — for så å gjennomføre en rekke lynangrep slik at offensiven trekker ut og varer til vinteren slår til for fullt.  

Talibans leder i Pakistan, Hakimullah Mehsud, er en av hovedaktørene den pakistanske hæren ønsker å bekjempe i Sør-Waziristan. (REUTERS)
Talibans leder i Pakistan, Hakimullah Mehsud, er en av hovedaktørene den pakistanske hæren ønsker å bekjempe i Sør-Waziristan. (REUTERS) Vis mer

Hæren har forsøkt fire ganger tidligere
Hærens offensiv mot hovedstyrkene til Taliban i Pakistan har vært planlagt siden tidlig juni, og skulle egentlig ikke startes før tidlig neste år, men grunnet eskalerte terrorangrep mot pakistanske mål ble det avgjort å sette inn styrkene allerede nå. Fire ganger tidligere, siden Taliban befestet sin posisjon i regionen i 2004, har den pakistanske hæren forsøkt å slå ned på opprørerne i området. Alle ganger har det endt i nederlag.  

På grunn av hærens avstengning av kampområdet finnes det så langt ingen uavhengige kilder til kampenes utvikling, av de sivile som har flyktet regionen melder flere om harde kamper.  

Zar Wali forteller Washington Post om hvordan han og 13 familiemedlemmer flyktet Sør-Waziristan etter å ha hørt lyden av bomber og skuddvekslinger. 

FLYKTER: Hundretusener av sivile kan bli tvunget på flukt på grunn av de harde kampene  Sør-Waziristan. Nærmere 90 000 sivile skal ha rømt regionen den siste tiden. (EPA/SAOOD REHMAN)
FLYKTER: Hundretusener av sivile kan bli tvunget på flukt på grunn av de harde kampene Sør-Waziristan. Nærmere 90 000 sivile skal ha rømt regionen den siste tiden. (EPA/SAOOD REHMAN) Vis mer

- Vi gikk forbi en bil som hadde kommet midt i skuddlinjen, og kulene hadde truffet tre kvinner inne i bilen. Det er veldig vanskelig for sivile, sier Wali til Washington Post.  

Hundretusener kan bli drevet på flukt
Rundt 90.000 sivile har siden august flyktet fra Sør-Waziristan, som har et innbyggertall på rundt 600.000. Tallet på flyktninger kan nå bli doblet, advarer hjelpeorganisasjoner og tjenestemenn.  

- Vi anslår at ytterligere 100.000 kan bli fordrevet. Totalt 150.000 til 200.000 kan bli fordrevet, sier Waseem Shahid i den pakistanske hæren.  

VEISPERRINGER: Det er satt opp veisperringer inn til Sør-Waziristan, og hæren prøver å kontrollere alle som forlater regionen i jakt på opprørere. (EPA/ARSHAD ARBAB)
VEISPERRINGER: Det er satt opp veisperringer inn til Sør-Waziristan, og hæren prøver å kontrollere alle som forlater regionen i jakt på opprørere. (EPA/ARSHAD ARBAB) Vis mer

General David H. Petraeus, som er øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Irak og Afghanistan, har nå også ankommet Islamabad for å samtale med Pakistans lederskap. USA har lenge vært pådrivere for en offensiv i Sør-Waziristan.   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling