GÅR AV: Den palestinske lederen Mahmoud Abbas har annonsert at han og regjeringen går av innen 24 timer. Her er han avbildet under Verdens økonomiske forum i Jordan i mai 2015. Foto: AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI
GÅR AV: Den palestinske lederen Mahmoud Abbas har annonsert at han og regjeringen går av innen 24 timer. Her er han avbildet under Verdens økonomiske forum i Jordan i mai 2015. Foto: AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWIVis mer

Den palestinske regjeringen går av

Årsaken skal være at regjeringen er for svak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Presidenten skal ha kunngjort avgangen til Fatah-partiets revolusjonsråd tirsdag, opplyser en høytstående kilde i Fatah til AFP.

- Regjeringen vil gå av innen 24 timer fordi den er svak og at det ikke er noen mulighet for at Hamas vil tillate at den får kontrollen på Gazastripen, sa generalsekretær Amin Maqbul i revolusjonsrådet til nyhetsbyrået tidligere tirsdag.

I april 2014 ble Hamas og Fatah enige om en samlingsregjering, noe som fikk Israel til å bryte de pågående fredssamtalene med palestinerne fordi de anser Hamas som en terroristorganisasjon. 

Samarbeidet ble ønsket velkommen av EU, FN, Kina og USA, men det har likevel ikke gått knirkefritt og Abbas har anklaget Hamas for å opprettholde en parallell administrasjon som de facto makthaver på Gazastripen.

Palestinerne splittet Hamas dannet regjering etter at de vant valget i Palestina i 2006, med mer enn halvparten av mandatene i nasjonalforsamlingen. Denne ble kort tid etter avsatt av Fatah-president Mahmoud Abbas og siden 2007 har Palestina derfor vært politisk delt mellom Hamas-kontrollerte Gaza og Fatah-kontrollerte Vestbredden. 

Ifølge den engelskspråkelige avisen Times of Israel sa Maqbul at dette har blitt diskutert siden en delegasjon fra regjeringen ble tvunget til å avbryte Gaza-turen i av april. En langvarig konflikt om den Palestinske autoritetens manglende lønnsutbetalinger til offentlig ansatte på Gazastripen skal ha vært årsaken.

Vil starte på nytt - Etter regjeringen går av vil vi starte konsultasjoner for å danne en ny regjering, sa Maqbul til AFP, uten å si om den vil bli satt sammen i samråd med Hamas.

Ytterliggående palestinske grupper er imot en forsoning mellom Fatah og Hamas, mens en samlet palestinsk front anses fra palestinsk ståsted som en forutsetning for vellykkede fredssamtaler med Israel.

Ifølge den palestinske avisen Maan News sa nestleder i Hamas, Ismail Haniyeh, tidligere i juni at det har vært lite humanitær og økonomiske utvikling på den lille kyststripen, etter at partene ble enig om et regjeringssamarbeid for litt over et år siden. Gaza lider fortsatt etter fjor sommers krig hvor 2220 palestinere ble drept, 1492 av dem var sivile, inkludert 551 barn og 299 kvinner.