VÅPENAKTIVIST: Spionsiktede Maria Butina var en våpenaktivist som knyttet nære bånd til den amerikanske våpenlobbyorganisasjonen NRA. Foto: AP Photo/Pavel Ptitsin
VÅPENAKTIVIST: Spionsiktede Maria Butina var en våpenaktivist som knyttet nære bånd til den amerikanske våpenlobbyorganisasjonen NRA. Foto: AP Photo/Pavel PtitsinVis mer

Den påståtte russiske agenten Maria (30) vil samarbeide med USA

Maria Butina er den første russiske statsborgeren siden valget i 2016 som vil tilstå forbrytelser knyttet til forsøk på å påvirke amerikansk politikk.

NEW YORK (Dagbladet): I sommer ble 30-åringen arrestert og siktet for å ha samlet informasjon om amerikanske tjenestemenn og organisasjoner, og for å ha forsøkt å etablere en kommunikasjonskanal mellom USA og Russland.

Fram til nå har Butina og russiske myndigheter hardnakket hevdet at hun er uskyldig. Amerikansk påtalemyndighet mener imidlertid at hun brukte sitt medlemskap i våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA) til å opprette kontakt med ledere i Det republikanske partiet, andre konservative aktivister og forretningsfolk på oppdrag fra Kreml.

Forandrer forklaring

Nye rettsdokumenter, som ble kjent mandag, og som er omtalt av blant andre Washington Post og Daily Beast, viser imidlertid at Butina nå vil si seg skyldig og samarbeide med påtalemyndigheten. I en felles forespørsel fra både påtalemyndighetene og Butinas advokater, bes det om at hun får forandre hvordan hun stiller seg til skyldspørsmålet. Tidligere har hun nektet straffskyld.

Det er ikke klart nøyaktig hvilke deler av siktelsen hun nå vil si seg skyldig i.

Butina, som opprinnelig er fra Sibir, startet en organisasjon for å utvide våpenrettigheter i Russland. Slik utviklet hun et forhold til amerikanske, konservative våpenforkjempere. I september 2016 flyttet hun til Washington D.C. for å studere ved American University.

- På oppdrag

Den amerikanske påtalemyndigheten mener Butinas mål var å fremme russiske utenrikspolitiske mål, og at hun jobbet på oppdrag fra Alexander Torshin, en tidligere russisk senator, som var nestkommanderende i den russiske sentralbanken fram til forrige måned. Tidligere i år ble Torshin underlagt sanksjoner fra USA.

Butina har sittet varetektsfengslet siden juli, og fram til nå har russiske myndigheter hevdet at hun er en uskyldig student. Dersom hun nå inngår en avtale med amerikanske myndigheter og samarbeider, kan hun bli løslatt og deportert til Russland i løpet av de nærmeste månedene, skriver Washington Post.

VÅPENLOVER: I talen fra 2013 råder John Bolton til at Russland skal kopiere USAs våpenlover, for at folket bedre skal kunne beskytte mødre, barn og familier. Video: CNN Vis mer

Butina er blitt siktet av påtalemyndigheten i Washington D.C. heller enn av spesialetterforsker Robert Mueller, som leder Russland-etterforskningen. Det kan være en indikasjon på at Mueller mener hennes aktivitet ikke er direkte knyttet til hans etterforskning, som gransker forholdet mellom Russland og Donald Trumps valgkamp.

Trump-kontakt

I desember 2015 hjalp Butina til med å arrangere enn tur til Moskva for NRA-topper. Hun jobbet da for at de skulle besøke sentrale russiske politikere. Blant annet møtte de den mektige russiske utenriksministeren Sergej Lavrov, skriver Daily Beast. Hun skal også, ifølge nettstedet, ha innledet et forhold til den republikanske strategen Paul Erickson, som også har nære forbindelser til NRA.

Butina skal også ha hatt kontakt med Trump-kampanjen. Under et valgkampmøte i Las Vegas i juli 2015 fikk hun spurt Trump et direkte spørsmål om hvordan han så på de amerikanske sanksjonene mot Russland etter invasjonen av Krim.

- Vi kommer overens med Putin. Jeg tror ikke du vil trenge de sanksjonene, svarte Trump.

Siden forsøkte hun å organisere et møte mellom Torshin og Trump på NRA-årsmøtet i mai 2016. Det lyktes ikke. Men hun og Torshin hadde kontakt med Donald Trump junior, på møtet, ifølge Washington Post.

Russland-etterforskningen

Samtidig fortsetter Muellers Russland-etterforskning for fullt. Den er komplisert, men en oversiktelig gjennomgang fra Axios viser det viktigste som foreløpig er kjent om forbindelsene mellom Russland og Trump-leiren:

 • Flere russiske tjenestemenn tok kontakt med et dusin personer veldig nært Trump . Dette omfatter blant annet Trumps sønn, hans nærmeste rådgiver, hans advokat og valgkampsjefen hans.
 • Russland tilbød valgkampassistanse. Ingen i kretsen rundt Trump varslet FBI om dette forsøket på å påvirke valget.
 • Tolv russiske etterretningsoffiserer er siktet for å ha hacket Demokratenes nasjonalkomité og systematisk offentliggjøre materiale via Wikileaks med mål om å skade Hillary Clintons valgkamp.
 • Trumps støttespillere Roger Stone og Jerome Corsi var i kontakt med Wikileaks. De to er nå under etterforskning for hvorvidt de viste om offentliggjøringen av Demokratenes e-poster før den skjedde.
 • Donald Trump junior og andre sentrale Trump-medarbeidere møtte russere sommeren 2016 etter løfter om å få skadelig informasjon om Hillary Clinton.
 • Trump forhandlet om et lukrativt eiendomsprosjekt i Moskva under presidentvalgkampen. Dette løy han om og holdt skjult fra offentligheten.
 • Amerikansk etterretning mener helt enstemmig at Russland forsøkte systematisk å påvirke det amerikanske valget.
 • Trump-medarbeidere fortsatte å prate med russiske myndigheter etter valget og før Trump ble tatt i ed. Både svigersønnen Jared Kushner og den påtroppende justisministeren Jeff Sessions unnlot først å opplyse om kontakt de hadde med russere.
 • Trumps valgkampsjef, Paul Manafort, løy om sin kontakt med Russland, ble siktet og må nå sone en fengselstraff.
 • Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, løy om sin kontakt med russere, fikk sparket og ble siktet. Siden har han valgt å samarbeide med Mueller-etterforskningen.
 • Trumps personlige advokat, Michael Cohen, løy om sin kontakt med russerne. Han ble siktet. Nå samarbeider han med Mueller-etterforskningen og er et nøkkelvitne mot Trump.
 • Trump selv kaller stadig etterforskningen en «heksejakt» og benekter å ha gjort noe galt.
SKAPER OVERSKRIFTER: Donald Trump skaper stadig overskrifter verden over. Denne gangen er det etter fiffig behandling av en paraply. Se hendelsen her! Video: AP Vis mer