Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg i Nederland

- Den patriotiske revolusjonen skjer. Enten i dag eller i morgen

Men islamfiendtlige Geert Wilders mister taket på nederlenderne, viser ferske meningsmålinger.

STEMTE: Geert Wilders forlater stemmelokalet etter å avgitt sin stemme i det nederlandske valget i kveld. Foto: NTBscanpix/Emmanuel DUNAND
STEMTE: Geert Wilders forlater stemmelokalet etter å avgitt sin stemme i det nederlandske valget i kveld. Foto: NTBscanpix/Emmanuel DUNAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nederlenderne går til valgurnene nå i kveld og hele Europa følger nøye med. Valget i Nederland er det første av tre viktige valg i Europa i år. Den første valgrunden i Frankrike er en måned unna og Tyskland gjennomfører sitt valg senere i år. Resultatet i Nederland anses å være en indikator på hvor godt fotfeste høyrepopulistene har i Europa. Valgdagsmålingen er ventet å komme klokken 21 i kveld.

Valgkampen i Nederland domineres av statsminister Mark Ruttes sentrum-høyre-parti PVV og den mye omtale Geert Wilders innvandringsfiendtlige parti Frihetspartier (VVD).

Den eksentriske islamfiendtlige Wilders går til valg på å melde Nederland ut av EU, stenge alle moskeer og forby koranen. Statsminister Rutter mener dette er tidspunktet for å slå ned på feil form for populisme.

Hakk i hel

Geert Wilders parti har hatt et forsprang på meningsmålingene, men i de siste meningsmålingene er det Rittes parti som har en knapp ledelse.

VVD ligger an til å bli landets største parti med 17 prosent av stemmene, mens Wilders parti ligger hakk i hel med 14 prosent.

Reuters melder at velgeroppslutningen er bedre enn i 2012 da landet arrangerte sitt forrige valg.

- Uansett utfall av dagens valg, så vil ikke ånden tilbake i lampa. Den patriotiske revolusjonen kommer til å skje, enten i dag eller i morgen, sier Geert Wilders, ifølge BBC News

Nederlenderne har 28 partier å velge mellom når de går til valgurnene i dag. Stemmeseddelen er på størrelse med en avis og valgmulighetene er mange. Flere partier kan gjøre det bra i valget.

Tyrkia-krangel

Valget avholdes midt i den internasjonale konflikten med Tyrkia etter at to tyrkiske ministere ble nektet å holde valgkamp i Nederland.

16. april går nemlig tyrkerne til sine egne valgurner for å stemme over en grunnlovsendring. Dersom Erdogan og hans parti AKP får det som de ønsker, vil president Erdogan få mye mer makt.

Den betente konflikten mellom de to landene kan vise seg å bli avgjørende for utfallet av kveldens valg. Den sittende regjeringen med Mark Rutte i spissen har bred støtte for håndteringen av situasjonen.

Den siste debatten

I går kveld ble den aller siste valgdebatten holdt.

Der sto innvandring og nasjonalisme høyt på dagsordenen, skriver NTB.

Mens høyrepopulisten Geert Wilders langet ut mot islam og argumenterte for at Nederland slett ikke er for alle, etterlyste lederen for landets grønne venstreparti, Jesse Klaver, mer medfølelse med flyktningene. Han rettet først og fremst skytset mot statsminister Mark Rutte, som tilhører høyrepartiet VDD.

- Jeg ønsker ikke at landet ledes av en som er stolt av at vi ikke lenger gir flyktninger en varm velkomst når de trues av krig og vold, sa den 30 år gamle partilederen.

Under en partilederdebatt tirsdag kalte Wilders Arbeiderpartiets slagord «Nederland tilhører oss alle» for «sludder og Woodstock-poesi fra folk som har røykt vannpipe for lenge».

Arbeiderpartiets leder, Lodewijk Asscher, som har sittet i regjering med Rutte, svarte med å si at Wilders er en mann med «10 000 twittermeldinger og ingen løsninger».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media