Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den pensjonerte generalen blir kalt «Mad Dog». Nå kan han bli USAs neste forsvarsminister

Donald Trump skrøt av James «Mad Dog» Mattis etter å ha møtt ham lørdag. Nå tror amerikanske medier at han blir forsvarsminister.

JAMES «MAD DOG» MATTIS: Den pensjonerte generalen James Mattis, som kalles «Mad Dog» (t.h.) er ifølge amerikanske medier Donald Trumps favoritt til stillingen som forsvarsminister. Her etter et møte Mattis og Trump hadde i går. Foto: AFP / NTB Scanpix
JAMES «MAD DOG» MATTIS: Den pensjonerte generalen James Mattis, som kalles «Mad Dog» (t.h.) er ifølge amerikanske medier Donald Trumps favoritt til stillingen som forsvarsminister. Her etter et møte Mattis og Trump hadde i går. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs påtroppende president Donald Trump har ikke kastet bort tida etter forrige ukes valgseier.

Allerede har han valgt ut USAs neste justisminister, CIA-sjef og nasjonale sikkerhetsrådgiver. Nå venter USA - og verden - på flere svar om hvordan Trumps politikk blir, ved å se nærmere på hvem han utnevner til ministre.

Neste stilling Trump annonserer besatt kan være stillingen som USAs forsvarsminister - og dermed nest øverste sjef for verdens største militærmakt.

«Mad Dog»

Til den stillingen skal den pensjonerte generalen James Mattis være favoritt, ifølge Politico.

Og Trump har heller ikke lagt skjul på at Mattis, som går under kallenavnet «Mad Dog», er blant kandidatene han nå vurderer. Det skrev Trump selv på Twitter i dag, etter å ha møtt Mattis i går.

«General James 'Mad Dog' Mattis, som er en av kandidatene til posten som forsvarsminister, var veldig imponerende i går. En sann generalenes general!», twitret Trump.

Mattis beskrives av Politico som en frittalende mann som da han var general, ofte stanget hoder med Obama-regjeringens Midtøsten-politikk - særlig over spørsmålet om Iran.

GRATULERER: Vladimir Putin gratulerer USA og Donald Trump med valget. Han håper nå at forholdet mellom USA og Russland kan normaliseres. Video: CNN Vis mer

Mattis har kalt det iranske regimet som «det største varige trusselen mot stabilitet og fred» i Midtøsten. Mattis' syn på Iran, stemmer i det store og det hele med Trumps utnevnte nasjonale sikkerhetsrådgiver - Michael Flynn, også tidligere general.

Splitt og hersk

Der Mattis' og Trumps veier skilles, er i spørsmålet om Russland. Trump uttrykte flere ganger under valgkampen sin beundring for Russlands president Vladimir Putin - en romanse som symbolsk bryter med det vestlige sanksjonsregimet mot Putin og Russland.

Trump fikk også kritikk under valgkampen for å ikke konsekvent garantere at USA står bak Natos artikkel fem, som parafrasert sier at et angrep mot et medlemsland, er et angrep på alle. Trumps generaler sa til Dagbladet under valgkampen at Norge ikke hadde noe å frykte angående USAs støtte til Nato med Trump som president.

Mattis har tidligere uttrykt stor bekymring over Russlands intensjoner i vesten, og uttalt at Vladimir Putin og Russland ønsker «å splitte Nato».

Russlands innblanding i blant annet EU- og NATO-land, har Russland-ekspert og seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), tidligere kalt en «splitt-og-hersk-teknikk».

HELE TALEN: Donald Trump vil være en president for hele det amerikanske folket. Video: CNN/Foto: NTB Scanpix Vis mer

Motivasjonen har da vært å kunne forhandle med enkeltland, framfor en sterk allianse - noe som formodentlig er i Russlands interesse.

- Fargerik general

The Wall Street Journal beskriver Mattis som en fargerik general kjent for sitt intellekt, sitt tydelige språk og sitt enorme bibliotek. Politico bemerker seg også språkbruken til Mattis, og kaller det én av hovedårsakene bak kallenavnet «Mad Dog».

Seint i sin lange militærkarriere var Mattis sjef for USAs sentralkommando. Den såkalte sentralkommandoen overvåker USAs militære operasjoner i Midtøsten. Fra samme området har han også praktisk militærerfaring.

I 2001 ledet han operasjoner i det sørlige Afghanistan. I 2003 ledet han en militærdivisjon under USAs invasjon av Irak. Mellom 2010 og 2013 var det amerikanske militærets øverstkommanderende på bakken i Irak og Afghanistan.

CIA-ekssjef også kandidat

GETTYSBURGTALEN: Donald Trump la fram sin plan for de første 100 dagene som president 22. oktober. Nå har han vunnet valget. Video: C-span Vis mer

Én annen kandidat til jobben som forsvarsminister er den pensjonerte generalen David Petraeus, som var CIA-direktør helt fram til en sexskandale tvang ham til å gå av i 2012.

Men om valget skulle lande på «Mad Dog» Mattis eller Petraeus, må Trump likevel få tillatelse fra Kongressen i USA. I henhold til amerikanske lover og regler, må landets forsvarsminister komme fra det sivile liv. Har man vært i forsvaret, skal det egentlig gå sju år fra du har forlatt aktiv tjeneste til du kan få jobben som forsvarsminister. Kongressen har imidlertid lov til å overstyre regelen, og gi fritak.

Da hjelper det i alle fall for James «Mad Dog» Mattis' del å ha den republikanske nestoren og senatoren John McCain i ryggen, som ifølge The Washington Post er en ivrig tilhenger av Mattis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!