Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den pensjonerte generalen James «Mad Dog» Mattis blir Trumps forsvarsminister

Var hovedfavoritten til den prestisjefylte ministerposten.

JAMES «MAD DOG» MATTIS: Den pensjonerte generalen James Mattis, som kalles «Mad Dog» (t.h.) var ifølge amerikanske medier Donald Trumps favoritt til stillingen som forsvarsminister, og blir Trumps forsvarsminister. Her etter et møte Mattis og Trump hadde for drøyt to uker siden. Foto: AFP / NTB Scanpix
JAMES «MAD DOG» MATTIS: Den pensjonerte generalen James Mattis, som kalles «Mad Dog» (t.h.) var ifølge amerikanske medier Donald Trumps favoritt til stillingen som forsvarsminister, og blir Trumps forsvarsminister. Her etter et møte Mattis og Trump hadde for drøyt to uker siden. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den pensjonerte generalen James «Mad Dog» Mattis blir USAs neste forsvarsminister.

Det melder The Washinton Post, og viser til anonyme kilder med kjennskap til utnevnelsen.

Donald Trump bekreftet utnevnelsen på et arrangement i Cincinatti i Ohio i natt.

- Gjør vi ikke en god jobb med administrasjonen? Jeg vil ikke si det til dere. Jeg nekter å si det. Lover dere å ikke si det til noen? Jeg skal ikke fortelle dere at en av våre fantastiske generaler ...

- Vi skal ansette «Mad Dog Mattis» som forsvarsminister.

- Vi skal ikke offentliggjøre det før mandag, så ikke si det til noen. Vi skal offentliggjøre ham på mandag. Så hold det i dette rommet, sa Trump spøkefullt.

Favoritt

Utnevnelsen kommer ikke som noen overraskelse.

På forhånd var Mattis den største favoritten til å innta den prestisjefylte posten i Donald Trumps regjering.

Trump selv la heller ikke lagt skjul på at Mattis, som går under kallenavnet «Mad Dog», var blant kandidatene han vurderte. Det skrev Trump selv på Twitter for to uker siden, etter å ha møtt ham.

«General James 'Mad Dog' Mattis, som er en av kandidatene til posten som forsvarsminister, var veldig imponerende i går. En sann generalenes general!», twitret Trump.

Mattis beskrives som en frittalende mann. Da han var general, stanget han ofte hoder med Obama-regjeringens Midtøsten-politikk - særlig over spørsmålet om Iran.

Iran-fiende

Mattis har kalt det iranske regimet som «det største varige trusselen mot stabilitet og fred» i Midtøsten. Mattis' syn på Iran, stemmer i det store og det hele med Trumps utnevnte nasjonale sikkerhetsrådgiver - Michael Flynn, også tidligere general.

Mattis kommer fra det amerikanske marineinfanteriet. Han er firestjerners general og går under flere tilnavn, blant dem «Mad Dog Mattis» og «Warrior Monk».

66-åringen er en høyt dekorert offiser og har bred erfaring fra slagmarken i land som Irak og Afghanistan.

For at Mattis skal kunne få jobben som forsvarsminister, vil Kongressen bli nødt til å vedta nye lover, skriver Washington Post. Gjeldende føderal lov slår nemlig fast at forsvarsministere ikke kan ha vært i aktiv tjeneste i løpet av de siste sju årene.

Uenige om Russland

Politisk framstår Mattis som langt mer moderat enn Trump, som han tidligere har kritisert, blant annet for uttalelsen om at USAs NATO-allierte er gratispassasjerer i forsvarsalliansen.

Han er også uenig med Trump i flere Russland-spørsmål.

Trump uttrykte flere ganger under valgkampen sin beundring for Russlands president Vladimir Putin - en romanse som symbolsk bryter med det vestlige sanksjonsregimet mot Putin og Russland.

Trump fikk også kritikk under valgkampen for å ikke konsekvent garantere at USA står bak Natos artikkel fem, som parafrasert sier at et angrep mot et medlemsland, er et angrep på alle. Trumps generaler sa til Dagbladet under valgkampen at Norge ikke hadde noe å frykte angående USAs støtte til Nato med Trump som president.

Mattis har tidligere uttrykt stor bekymring over Russlands intensjoner i vesten, og uttalt at Vladimir Putin og Russland ønsker «å splitte Nato».

The Wall Street Journal beskriver Mattis som en fargerik general kjent for sitt intellekt, sitt tydelige språk og sitt enorme bibliotek. Politico bemerker seg også språkbruken til Mattis, og kaller det én av hovedårsakene bak kallenavnet «Mad Dog».

Seint i sin lange militærkarriere var Mattis sjef for USAs sentralkommando. Den såkalte sentralkommandoen overvåker USAs militære operasjoner i Midtøsten. Fra samme området har han også praktisk militærerfaring.

I 2001 ledet han operasjoner i det sørlige Afghanistan. I 2003 ledet han en militærdivisjon under USAs invasjon av Irak. Mellom 2010 og 2013 var det amerikanske militærets øverstkommanderende på bakken i Irak og Afghanistan

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!