Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den politiske far

Bjarne Håkon Hanssen valgte politikken framfor barna. Lars Sponheim ser barna for sjelden. Hva vil de med farsrollen i politikken?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DE ER NOEN PUSSIGE FIGURER, Bjarne Håkon Hanssen og Lars Sponheim. Den ene ser ungene sine hver femte uke, den andre har ikke vært i sønnens bursdager på ni år. Slikt blir det folkesnakk av.

Ikke bare har de to fedrenes innrømmelser vært et samtaleemne de siste dagene. Det reiser også spørsmålet om hva de vil med å flombelyse sin frynsete farsrolle. Sponheim har riktignok forsøkt å ro seg i land med at han slett ikke er noen dårlig far. Han ville ha trukket seg fra politikken dersom barna hadde forlangt det. Der er ikke Hanssen, han mener det er best for alle parter at han får arbeide med det som er viktig for ham.

BJARNE HÅKON HANSSEN er noe så lite nordtrøndersk som umiddelbar. På TV sist fredag vandret han ut på et drivende isflak. Siden er flaket bare blitt tynnere, og nå glefser sultne isbjørner rundt ham. Hos Skavlan mente nok Hanssen å si noe hyggelig til den svenske forfatteren Liza Marklund. Så sa han det han tenkte, at hun var da i grunnen altfor pen til å være feminist. Det ble helt galt. Marklund trodde ikke sine egne ører. Etter dette fikk han VG på nakken og måtte brette ut seg selv som mann og far. Det ble galt det også. I vår kultur er det ikke akseptabelt for en far å si at det er greit å se ungene sine hver fjerde eller femte uke. Poenget var at barna ville hatt det dårligere med en misfornøyd far, hørt det før?

Kanskje skulle han framstå som ærlig. En som forteller sannheten om politikken og barna, at politikken er verdt offeret. Da har han gitt seg i kast med en høyrisikosport. Den «ærlige» politiker får et vanskelig liv. I politikkens natur ligger nettopp kravet om det gjennomtenkte og avklarte. Å buse på med umiddelbare følelser og «sannheter» går galt. En politiker som ikke beregner og analyserer virkninger, vil uavbrutt måtte vandre i et minefelt hvor det eksploderer til høyre og venstre.

Det går kanskje overkommelig bra så lenge det dreier seg om intuitive og høyst gjenkjennbare følelser. Som irritasjon over lunkne pølser, dyr mat og kjedelige matbutikker. Men på et så sentralt og sensitivt felt som familiepolitikk, kan det bli katastrofalt.

ORGANISERING AV HVERDAGSLIV har på mange måter vært Arbeiderpartiets viktigste politiske kamparena de siste tiåra. Slagene har stått om fødselspermisjoner, barnehager, foreldres rettigheter i arbeidslivet og ikke minst ansvarliggjøring av farsrollen. Innføringen av fødselspermisjon for fedre var et ledd i dette, og partiets kamp mot kontantstøtten var bl.a. begrunnet i at den i praksis ville legge ansvaret på mor.

Desto mer overraskende er det da at en av partiets helt sentrale personer, en som kan bli nestleder ved første korsvei, plumper uti på denne måten. Dersom en kvinnelig politiker hadde sagt det samme som Hanssen, kunne hun trolig meldt seg for sluttpakke i Stortingets resepsjon. Kvinner forteller nesten alltid en motsatt historie. Om grytidlige morgener hvor klumpen sitrer i halsen idet lillejenta står der i nattkjolen og ønsker at mamma ikke skulle dra til Oslo.

DE POLITISKE FEDRE er ikke uviktige. I dag ligger den private sfæren opp i dagen, og foreldrerollen er mye tydeligere og mer identifiserende enn før. Ante noen hva slags far Odvar Nordli eller Lars Korvald var? Politikere selv er også mye mer opptatt av å bruke foreldrerollen, både i argumentasjon og i markedsføring av seg selv. Lars Sponheim tok selv opp sin manglende fødselsdagsdeltakelse i et intervju om hvor hardt livet er for en venstrepolitiker som beskyldes for å ha stort ego.

Hanssen og Sponheim må selvsagt få besøke unger og feire bursdager når de vil. Mange ville nok foretrukket barnebursdag framfor fylkesårsmøte i Venstre, men ham om det. De to er imidlertid også politiske frontfigurer. Akkurat nå spiller de sin farsrolle i denne politiske fronten i tråd med den gamle Temptations-låta: «Papa was a rolling stone, everything he left us was alone.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!