Den pompøse presidenten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idrettspresident Kjell O. Kran har de siste dagene drevet et pompøst og usympatisk felttog mot statsråd Valgerd Svarstad Haugland som idretten er lite tjent med. Bakgrunnen er uenighet om de offentlige bevilgningene og tildelingen av tippemidler til idretten. I debattprogrammer både i radio og TV torsdag kveld opptrådte Kran på en måte som er et alvorlig varsel om at idrettens nåværende ledere lever et pampeliv fjernt fra virkeligheten.

Statsråd Svarstad Haugland redegjorde saklig og med bemerkelsesverdig sinnsro i møtet med den oppblåste idrettspresidenten for pålegg fra Riksrevisjonen og føringer lagt fra Stortinget. Kran feide statsrådens påpekninger arrogant til side og maste som en furten unge om at «vi har skaffet disse midlene» og hadde krav på å få dem. Mest opphisset ble idrettspresidenten da statsråden slo fast at Norges Idrettsforbund har hatt en rotete økonomi med store overskridelser, og at NIF har budsjettert med større sponsormidler enn det har lyktes å få inn.

Det er ikke enkelt for utenforstående å trenge inn i summene og tallene som Kran slår om seg med, men inntrykket han etterlater i møtet med statsrådens saklighet, er at det er Kran som driver usedvanlig kreativ bokføring. Vi legger merke til at sportskommentator Dag Vidar Hanstad i Aftenposten kaller konfrontasjonen som Kran er gått til mot statsråden, for et høyt spill. Han skriver at de økonomiske problemene i Idrettsforbundet først og fremst er selvforskyldte.

Vi anbefaler Kran en lang skitur i Marka i helga slik at han kan komme tilbake på jobben på mandag og begynne på nytt. Han bør starte med å be statsråden offentlig om unnskyldning. Deretter bør departementet og idrettens ledere sette seg ned for å få orden på tallene og finne gode løsninger. Framstøtene med å skyve populære idrettsutøvere foran seg som enten ikke får råd til opphold i høyden, eller anledning til å trene i seilbåt, er dypt usympatiske og primitive. Om Kjell O. Kran eller de andre lederne i Idrettens Hus ikke klarer å forvalte de store offentlige midlene de får til rådighet i samarbeid med departementet, Stortinget og Riksrevisjonen, bør de overlate oppgavene til noen som kan.