Den pratsomme terroristen

Han skrøt av angrepsplanene og foreslo ekteskap med kristne jenter for å skaffe papirer. Italiensk politi lyttet på Ahmed i tre måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste terrorister holder tett. Men det gjelder tilsynelatende ikke mannen som skryter av at han var hjernen bak bombeaksjonene i Madrid 11. mars, da 190 mennesker ble drept.

Da spansk politi fant mobilnummeret til Rabei Osman Sayed Ahmed på en av de mistenkte for Madrid-bombene, startet deres italienske kolleger tre måneders intens avlytting av mannen som kaller seg 'egypteren Muhammed'. Han ble arrestert i juni, og overvåkingen tegner bildet av en følelseskald morder.

Spansk politi tror ifølge New York Times at Ahmed spilte en nøkkelrolle i planleggingen av Madrid-terroren. Italiensk politi opplyser at han planla et nytt angrep da han ble arrestert 7. juni. Målet for terrorplanen er ikke gjort kjent.

Bereist terrorist

Utskriftene den italienske avisa Corriere della Sera har sett deler av, viser en mulig terrorleder som fritt reiste Europa på kryss og tvers.

  • Tyskland: I 1999 og 2000 befant han seg i tysk asylsøkerleir, der Ahmed hevdet at han var statsløs palestiner og brukte flere arabiske dialekter.
  • Spania: I 2001 og 2002 knyttet han kontakt med ytterliggående muslimer i Madrid. Flere av kontaktene var innblandet i terrorhandlingene 11. mars i år.
  • Paris 2003: Jobbet papirløst som bygningsarbeider og maler.
  • Milano 2004: Bodde i et rikt nabolag, brukte tilsynelatende dagene på å se arabisk TV.

Skryter

Opptakene av Ahmeds mange telefonsamtaler viser en mann som gjerne skryter av sine bedrifter. Ahmed kaller seg selv 'tråden bak Madrid', diskuterer en forestående aksjon og hvordan man kan sende selvmordsbombere til Irak.

Han klager over ekteskapet og pengeproblemer og demonstrerer et dataprogram som aktiviserer flere mobiltelefoner samtidig, tilsvarende det som ble brukt mot togene i Madrid. 32-åringen sier han var i den spanske hovedstaden noen dager før aksjonen.

Gifteplan

Den pratsomme terroristen framholder på opptakene at han har rekruttert narkosmuglere og andre kriminelle til islam. Ahmed mener muslimer kan gifte seg med kristne hvis hensikten er å skaffe papirer. Han forklarer hvor lett det er å skaffe falske dokumenter, men advarer:

- Hvis du ikke vet hvem som har brukt dem, er det farlig.

Snakkesalige Ahmed forteller at han har tatt et 'nydelig bilde' av Yahia Ragheh, en 21 år gammel egyptisk kvinne han trener som selvmordsbomber. Hun ble arrestert sammen med ham.

Spania har bedt Italia utlevere Ahmed. Det tar tid, og forsinkelsene skaper irritasjon i Madrid. Samtidig antyder spansk politi at de overdrev Ahmeds betydning for å tvinge italienerne til å bry seg om ham.

Begge land klager over at Egypt ikke har sluppet mer informasjon. Ahmed skal være medlem av Islamsk hellig krig, ha sin bakgrunn i den egyptiske hær som sprengstoffekspert og har angivelig sonet en dom for terrorisme.Kilde: New York Times:

The Talkative Terrorist

In Their Own Words(utskrift)

New Light on Terrorism

(New York Times krever registrering, gratis)

MISTENKT: Italiensk politi viser fram bilder av Ahmed og medmistenkte Yahia Payumi, en palestiner.
SORG: Slekt og venner begraver ett av ofrene for terroraksjonen i Madrid i mars.