Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Den private utenriksministeren» som gir Trump trøbbel

- Veldig, veldig spesielt.

I BEDRE TIDER: Rudy Giuliani og Donald Trump er i hardt vær etter at varselet om samtalene de to har hatt med ukrainske myndighetspersoner. Her er de fotografert i bedre tider, på Trumps golfklubb i Bedminster i 2016. Foto: AP / Carolyn Kaster / NTB scanpix
I BEDRE TIDER: Rudy Giuliani og Donald Trump er i hardt vær etter at varselet om samtalene de to har hatt med ukrainske myndighetspersoner. Her er de fotografert i bedre tider, på Trumps golfklubb i Bedminster i 2016. Foto: AP / Carolyn Kaster / NTB scanpix Vis mer

- Det er umulig at varsleren er blitt helten og ikke jeg. Jeg kommer til å bli helten. Disse idiotene, når alt dette er over, er det jeg som er helten, sa Rudy Giuliani da han ringte til en reporter i magasinet The Atlantic kort tid etter at varselet mot Donald Trump ble publisert torsdag.

Giuliani, presidentens personlige advokat, har en helt sentral plass i varselet fra en anonym CIA-analytiker som truer med å bli president Trumps aller verste krise.

I varselet kommer det nemlig fram at Giuliani fungerte som et mellomledd mellom Trump og Ukraina, og at han skal ha møtt flere ukrainske offentlige tjenestemenn for å forsøke å få landets myndigheter til å etterforske Joe Bidens sønn Hunter.

GAMLE DAGER: I et lydklipp som er lekket til pressen, forteller en åpenhjertig Donald Trump om hva han mener om varsleren i den pågående politiske skandalen. Video/lydklipp: CNN/AP / L.A. Times Vis mer

- I midten av mai hørte jeg fra amerikanske offentlige tjenestemenn at de var dypt bekymret over det de så på som Giulianis omgåelse av avgjørelser og prosesser rundt nasjonal sikkerhet, i hans forsøk på å videreformidle kommunikasjon mellom Kiev og Trump, heter det i varselet mot Trump.

- Vanskelig å skille fra hverandre

Giuliani selv har vært åpen om at han har vært i kontakt med flere sentrale personer i Ukraina, blant annet i et opphetet intervju med Fox News’ Laura Ingraham. Giuliani hevdet da at han hadde handlet på oppdrag fra Utenriksdepartementet, og viste fram telefonen sin for å indikere at han hadde bevis på dette.

Til Washington Post sier Giuliani at han har vært i kontakt med fem personer høyt opp i det ukrainske justisvesenet i løpet av året og fjoråret.

VITNET: Etterretningsdirektør Joseph Maguire vitnet om Ukraina-varselet mot Donald Trump. Han mener varsleren gjorde det rette, men forsvarte også hemmeligholdet til Det hvite hus. Video: Ap Vis mer

- Det er vanskelig for meg å skille de forskjellige personene fra hverandre, sier han.

Ifølge avisa presset han på for å få informasjon om Hunter Bidens rolle i et ukrainsk gasselskap, samtidig som han ønsket at ukrainerne skulle etterforske den tidligere visepresidentens sønn.

Etter at den tidligere komikeren Volodymyr Zelenskyj vant valget i Ukraina i vår forsvant flere av personene Giuliani hadde snakket med ut av maktapparatet, og han og Trump skal ifølge Washington Post ha vært usikre på om Zelenskyj var positiv til videre gransking av Biden-sønnen. Denne usikkerheten settes i sammenheng med Trumps ordre om å fryse utbetaling av nesten 400 millioner dollar i militær støtte til Ukraina etter maktskiftet, og at han så ba om «en tjeneste» fra Zelenskyj.

- Helt, helt spesielt

Svein Melby, ekspert på amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, sier Giulianis oppførsel er oppsiktsvekkende.

- Dette er helt, helt spesielt, sier Melby til Dagbladet.

- Det er ikke uvanlig med ulike bakkanaler i samtaler mellom land, men da handler det om saker som er i nasjonens interesse, ikke at en presidents personlige advokat reiser rundt og driver et sidediplomati for å vaske fram negative ting om presidentens konkurrent, sier Melby.

Han sier Giuliani tilsynelatende har opptrådt som «den private utenriksministeren». Han mener saken er enda mer alvorlig hvis det viser seg at advokaten har handlet på vegne av det amerikanske utenriksdepartementet, slik han hevder.

- Da er ikke dette bare et opplegg rundt presidenten og hans folk, da er også en viktig del av regjeringsapparatet involvert, sier Melby.

Utenriksminister Mike Pompeo sa torsdag at utenriksdepartementet etter hans syn ikke hadde gjort noe galt i saken, og at de bare hadde «forsøkt å hjelpe til med å stoppe korrupsjon i Ukraina».

«Amerikas ordfører»

Før Rudy Giuliani ble Trumps advokat, var han ordfører i New York. Han var ordfører da byen ble rammet av terrorangrepene 11. september 2001, og ble på grunn av sin samlende atferd i dagene etterpå omtalt som «Amerikas ordfører».

Han var en sentral rådgiver for Trump under valgkampen i 2016, og en av få som offentlig støttet Trump da lydklippet der Trump sier at man bare kan «ta kvinner i skrittet» uten deres samtykke, kom. Giuliani var en av favorittene til å bli utenriksminister. Men det skjedde aldri, blant annet etter at amerikanske medier gravde fram at han hadde forretningsavtaler som kunne skape interessekonflikter.

I 2007 forsøkte han å bli republikansk presidentkandidat, men valgkampen hans krasjet før den var i nærheten av å ta av.

Nå er han varslet om at han vil bli kalt inn til høringer i Kongressen. Vitnemålet hans vil også stå sentralt i en eventuell riksrettssak mot Trump (selv om veien dit fortsatt er lang). Den tidligere New York-ordføreren er trygg på at han vil komme helskinnet fra det.

- Disse skurkene kan angripe meg med alt de har. De kommer ikke til å finne noen ting, sa han til The Atlantic torsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling