Den rådyre oljefesten

Hvis de rødgrønne pøser på med mer oljepenger enn handlingsregelen gir rom for, risikerer du å måtte betale for moroa gjennom høyere rente og mer skatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser en gjennomgang Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort av de økonomiske utsiktene for landet, av hva som skjer hvis den nye regjeringen ikke holder seg til handlingsreglen .

300 milliarder

Denne regelen setter begrensninger for hvor mye penger politikerne kan bruke hvert år av oljeformuen: Bare avkastningen, definert til 4 prosent, skal kunne brukes til å dekke underskudd på statsbudsjettet.

Dagbladet fortalte i går at Bondevik-regjeringen i sine anslag har lagt opp til at det skal brukes nesten 300 milliarder oljekroner de kommende fire åra.

Overforbruket i forhold til handlingregelen er vel 20 milliarder kroner, ifølge revidert nasjonalbudsjett. Og dette er før de nye anslagene for framtidig oljepris legges på bordet.

Tror på nøkternhet

Tallknuserne i SSB forutsetter i utgangspunktet at Stoltenberg og hans folk skal redusere overforbruket de arver fra Foss og Bondevik, og at oljepengebruken skal komme tilbake på riktig spor i 2007.

Spørsmålet er hva som skjer hvis de rødgrønne velger å bruke mer.

 PÅ ALVOR:  -  Vi regner med at en ny regjering tar handlingsregelen på alvor. Hvis ikke, burde de fjerne den, sier forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå. Foto: Rune Myhre
PÅ ALVOR: - Vi regner med at en ny regjering tar handlingsregelen på alvor. Hvis ikke, burde de fjerne den, sier forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå. Foto: Rune Myhre Vis mer

I beregningene har SSB lagt inn et overforbruk på til sammen 100 milliarder kroner i hele perioden. «Byrået» regner ikke med høyere rente før i 2008. Men fortsatt høyt forbruk av oljepenger kan føre til at sentralbanksjef Svein Gjedrem svarer med renteøkninger.

I så fall kan det komme en påplussing på 0,75 prosentpoeng på renta, i løpet av stortingsperioden.

Høykonjunktur

I tillegg til en kraftig renteøkning, vil dette skje, venter SSB:

 • Høykonjunktur

•  Raskere lønns- og prisvekst

 • Lavere vekst i privat forbruk

 • Lavere investeringsvekst i Fastlands-Norge

 • Nedgang i industriproduksjonen

 • Sterkere krone og merkbart eksportfall

 • Lavere arbeidsledighet

På lang sikt vil dessuten en ekspansiv finanspolitikk skape problemer for utviklingen i folks pensjoner.

Men det er ikke uten betydning hvordan pengene brukes:

-  For eksempel har en økning i kontantstøtten en helt annen virkning på økonomien enn økt satsing på forskning, sier forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå.

På alvor

-  Hva får dere til å tro at den nye regjeringen vil bruke mindre oljepenger enn forgjengeren?

-  Det vet vi jo ikke. Men vi forsøker å tolke hva de selv har sagt. Den sittrende regjeringen har lagt en norm for å fase seg inn mot handlingsreglen. Vi ser for oss at dette er regjeringsuavhengig. Hvis ikke, burde de fjerne den, sier Cappelen til Dagbladet.