Den rette mann

George W. Bush er undervurdert i Europa. Han snubler i ordene, men er ingen dumming.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vitsenehar forstummet. De seine kveldsshowene som levde høyt på George W. Bush, har funnet seg andre ofre. Det er lenge siden David Letterman hver kveld hoiet over den amerikanske presidentens forsnakkelser og forglemmelser. Presidenten som ble båret over målstreken av amerikansk høyesterett, fyren uten peiling på utenrikspolitikk, han som alltid tok med seg yndlingsputa si på fly - har brukt sine to første år i Det hvite hus til å bygge den sterkeste utøvende makt USA har sett siden Lyndon B. Johnsons dager.

Selv hans motstandere må innrømme at mannen de trodde var komplett udugelig og i beste fall en politisk gallionsfigur, har satt sitt stempel på presidentembetet. Han ledet det republikanske partiet til en overveldende valgseier i november, og har nå partifeller i flertall i samtlige føderale politiske organer. Han har skaffet seg politisk autoritet innenlands ved å ta økonomien alvorlig og har manøvrert den internasjonale dagsordenen etter USAs prioriteringer.

En krigsgal tullinger ofte den europeiske oppfatningen av George W. Bush. Man kan være uenig i hans innette fokus på Irak og Saddam Hussein, men bildet av en vaklende texaner med cowboystøvler og en skyter i hver hånd, er for etnosentrisk forenklet. I et land hvor deler av befolkningen ser på FN som plunder og heft, har Bush gjort et iøynefallende grep ved å - så langt - holde seg innenfor Sikkerhetsrådet og la prosessen gå multinasjonal vei. Den avgjørende prøven på hans statsmannsskap kommer når den endelig beslutningen om Irak kommer: Vil han da likevel bekrefte villvestmytene og ri ensom inn i solnedgangen?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer