Den rettsmedisinske kommisjon godkjenner ikke den andre sakkyndigrapporten

Mener Aspaas og Tørrissen ikke har tatt nok hensyn til at Breivik kan han tilpasset forklaringen sin.

IKKE GODKJENT:  Rapporten fra Angar Aspaas og Terje Tørrissen som fant Breivik tilregnelig og ikke psykotisk, godkjennes ikke av Den rettsmedisinske kommisjon. Foto: Bjørn Langsem
IKKE GODKJENT: Rapporten fra Angar Aspaas og Terje Tørrissen som fant Breivik tilregnelig og ikke psykotisk, godkjennes ikke av Den rettsmedisinske kommisjon. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den rettsmedisinske kommisjon godkjenner ikke den andre sakkyndigrapporten om Anders Behring Breiviks psykiske tilstand.
De ber de sakkyndige bak rapporten, psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen om å utferdige en tilleggserklæring.

Kommisjonen har funnet mangler ved rapporten som er skrevet av Aspaas og Tørrissen og vil derfor ha mer informasjon.

De sakkyndige har konkludert med at Breiviks virkelighetsoppfatning ikke er realitetsbristende,  men har rot i virkeligheten - de fant ham i motsetning til de to første sakkyndige tilregnelig og uten psykoser.

- De sakkyndige har etter kommisjonens mening ikke tatt nok hensyn til en mulig falsk negativ konklusjon, som at muligheten for at han kan ha tilpasset sine utsagt til undersøkelsessituasjonen, skriver kommisjonen i en erklæring som ble lest opp av tingrettsdommer Arne Lyng i retten i dag.

«Den rettsmedisinske kommisjon har problemer med å se at de generelle kriteriene for en personlighetsforstyrrelse etter ICD-standarden er oppfylt ut fra de premissene de sakkyndige har lagt til grunn,» skriver de i en pressemelding.

- De sakkyndige bes om en ny vurdering av observantens svar på de tester de legger til grunn for sitt skjønn. Dette sett i lys av at de tester som har validitetsskårer ifølge erklæringen har blitt besvart strategisk  og framstår som ikke valide, heter det videre. 
Mangler informasjon Kommisjonen anser det som uheldig at Aspaas og Tørrissen ikke selv har hentet inn opplysninger som kan sammenliknes med Breiviks svar om hans funksjon i barne-ungdoms- og tidlig voksenalder, og i de årene han i voksen alder bodde hos sin mor.

Les hele konklusjonen fra kommisjonen her.

- Vi mener vi har gjort en grundig jobb, sier Agnar Aspaas til Dagbladet, i hurtig gange vekk fra Oslo tinghus i ettermiddag.

Var det med overlegg at dere ikke vektla Breiviks barn- og ungdom?

- Det vil komme fram i vårt svar, som blir sendt i løpet av uka.

- Hva tenkte dere da brevet fra RMK ble lest opp?

- Det vil vi skrive i et brev i løpet av uka.

- Det er ikke uvanlig at man blir bedt om å komme med en tilleggserklæring, sier han.  Utover dette ønsket han ikke å kommentere kritikken.

9 prosent godkjennes ikke Nestleder i den rettsmedisinske kommisjon og spesialist i psykiatri Gunnar Johannessen, forteller på generelt grunnlag, at når det bes om en tilleggserklæring anses kommisjonen at det ikke er tilstrekkelig premissgrunnlag for en sakkyndig konklusjon.

- Når vi ber om tilleggserklæring, betyr det at rapporten som foreligger ikke er godkjent, sier Johannessen til Dagbladet.

Han forteller at cirka 25 prosent av sakkyndigrapportene kommisjonen vurderer får tilleggsbemerkninger. I ni prosent av sakene vi behandlet i fjor, ba vi om tilleggserklæringer, sier han.  

I slike tilfeller sender kommisjonen et skriv til tingretten om dette. De sakkyndige får en kopi av dette hvor de blir bedt om å levere en tillegserklæring