Den rettsmedisinske kommisjon har konkludert: Breivik er utilregnelig

Godkjenner rapporten til de sakkyndige Husby og Sørheim.

<strong>UTILREGNELIG:</strong> Den rettsmedisinske kommisjon støtter de sakkyndige Husby og Sørheim. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UTILREGNELIG: Den rettsmedisinske kommisjon støtter de sakkyndige Husby og Sørheim. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et brev fra Den rettsmedisinske kommisjon heter det, kort og enkelt:

«Det er ingen vesentlige bemerkninger til erklæringen.»

Dermed støtter kommisjonen vurderingen til de sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim, som har kommet til konklusjonen at Anders Behring Breivik var utilregnelig.

Støtter sakkyndige Kommisjonen har vurdert sakkyndigrapporten og vurderingen av Anders Behring Breivik (32). Rapporten er blitt gjenstand for omfattende debatt i mediene, men Den rettsmedisinske kommisjon godkjenner nå rapporten og bekrefter dermed at den holder de nødvendige faglige standarder.

- Den er ferdigbehandlet. Vi har gitt vår meddelelse til tingretten i dag, sier kommisjonens leder Tarjei Rygnestad til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere resultatet.

- Holder ikke mål Senest i går kveld hevdet NRK at minst tre av de sju kommisjonsmedlemmene mener rapporten ikke holder mål.

Få timer senere sendte Oslo tingrett ut kommisjonens konklusjon, hvor det ikke vises til noen form for uenighet.

<strong>FÅR GODKJENT:</strong> De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby forlater Ila etter samtaler med Anders Behring Breivik. Deres rapport på 243 sider fra disse samtalene holder ifølge kommisjonen de nødvendige faglige mål. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FÅR GODKJENT: De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby forlater Ila etter samtaler med Anders Behring Breivik. Deres rapport på 243 sider fra disse samtalene holder ifølge kommisjonen de nødvendige faglige mål. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

De rettpsykiatriske sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim har hatt 13 samtaler med Anders Behring Breivik, i tilsammen 36 timer. Dagbladet kjenner innholdet i den rettspsykiatriske rapporten som konkluderer med at Anders Behring Breivik har diagnosen paranoid schizofreni og derfor er strafferettslig utilregnelig.

- Løpet er kjørt Flere, både bistandsadvokater og justispolitikere, har krevd nye vurderinger av Anders Behring Breivik, etter at det ble kjent at psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim mener den terrorsiktede er strafferettslig utilregnelig.

Når Den rettsmedisinske kommisjon godkjenner rapporten, vil han kunne bli dømt til tvungent psykisk helsevern, uavhengig av om nye rapporter konkluderer annerledes enn Husby og Sørheim.

Det konkluderer Harald Stabell og John Christian Elden, to av Norges fremste strafferettsadvokater.

- Løpet er nok da nærmest kjørt, har advokat Harald Stabell uttalt Dagbladet.

Ønsker ny rapport Bistandsadvokat John Arild Aasen frykter at faglig enighet vil være så kneblende dersom kommisjonen støtter rapportens konklusjoner, at det vil være umulig for ofrene å kreve ny rapport senere.

Bistandsadvokat Brynjar Meling er blant dem som har reagert etter at rapporten slo fast at Breivik er psykotisk og strafferettslig utilregnelig. Meling har sendt brev til påtalemyndigheten for å be om at det blir oppnevnt nye sakkyndige.

- Vi mener det er et alt for tynt grunnlag å konkludere med utilregnelighet basert på én rapport. Vi ønsker en «second opinion» på dette i en så alvorlig sak, har advokat Brynjar Meling uttalt til Dagbladet.

Den rettsmedisinske kommisjon:

• Den rettsmedisinske kommisjon er en nasjonal kommisjon, oppnevnt av Justisdepartementet med hjemmel i straffeprosessloven § 146. Kommisjonen skal kontrollere alle innsendte erklæringer og uttalelser som omfattes av begrepet rettsmedisin.

• Kommisjonen er delt inn i følgende faggrupper: gruppe for rettspatologi og klinisk rettsmedisin, toksikologisk gruppe, genetisk gruppe og psykiatrisk gruppe. Kommisjonens leder er professor Tarjei rygnestad. Kommisjonens medlemmer oppnevnes for en periode på tre år.

• Tradisjonelt omfatter innsendelsesplikten fagområdene rettspatologi, rettsgenetikk, rettstoksikologi, klinisk rettsmedisin og fullstendige rettspsykiatriske undersøkelser. Også andre fagfelt hvor rettsmedisinsk sakkyndige avgir uttalelser omfattes av innsendelsesplikten i straffeprosessloven § 147.

• Kommisjonen fungerer videre som et veiledende organ i rettsmedisinske spørsmål.

Kilde: Justissekretariatene.no

Les også: Derfor ble han erklært utilregnelig

Psykiatrisk gruppe:

Det er psykiatrisk gruppe ved Den rettsmedisinske kommisjon som har vurdert om rapporten holder mål faglig.

Gruppen består sju personer;
• Spesialist i psykiatri Karl Heinrik Melle (leder)

• Gunnar Johannessen, lege og spesialist i psykiatri,

• Jannike Snoek, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri,

• Kirsten Rasmussen, professor, dr. philos

• Knut Waterloo, professor, dr. philos,

• Andreas Hamnes, spesialist i psykiatri og

• Agneta Nilsson, spesialist i psykiatri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer