«Den røde heksa» på fangebesøk

Onsdag 18. juli: Hun pakker kofferten full av bøker. Han mater duene i luftegården. I morgen får Mirjana Markovic møte sin kjære gjennom 42 år, Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Mirjana Markovic (59), kona til Slobodan Milosevic (59), ankommer Haag i morgen formiddag, etter at det nederlandske utenriksdepartementet i tre dager har forberedt sikkerhetstiltakene rundt besøket. Ut på dagen blir de to gjenforent, den krigsforbrytertiltalte og hans nærmeste politiske rådgiver, etter tre lange uker atskilt.

FRA FLYPLASSEN utenfor Haag skal Mirjana følges til den idylliske forstaden Scheveningen, men hun får neppe nyte sola og de vakre feriepakkede strendene ut mot Nordsjøen.

I mange år har Mira blitt kalt «den røde heksa». Kallenavnet viser til hennes posisjon som leder av partiet Jugoslavias forente venstre (JUL), og hennes rolle som Milosevics nærmeste politiske rådgiver. Professoren i sosiologi kan allerede være tiltalt for medvirkning til krigsforbrytelser.

Hun er svartelistet og har egentlig innreiseforbud i alle EU-land, men utenriksdepartementet i Nederland har likevel innvilget henne et sterkt begrenset visum. Mira får ikke bevege seg fritt i byen og trolig heller ikke snakke med journalister .

KJØRETUREN STOPPER ved fengselsporten til det nederlandske statsfengselet i Haag. Derfra skal Markovic føres opp til den flate, gule teglsteinsbygningen FN har innredet til de tiltalte i krigsforbryteroppgjøret fra Balkan.

Mens sikkerhetsvakter med maskingevær holder Milosevic og de 38 andre tiltalte under oppsikt, vil Mirjana bli geleidet forbi fire avdelinger med tolv celler på hver avdeling. Vakter fra FN patruljerer forbi.

Så låses ei metalldør med glassvindu opp, og Mirjana får gå inn.

DET VESLE, videoovervåkede besøksrommet ligger i tilknytning til den 121 kvadratmeter store, isolerte cella hvor Milosevic tilbringer 23 timer i døgnet. En time hver dag får han lufte seg i et gårdsrom på fire ganger fire meter, beskyttet av fem meter høye murer.

I hele juli må den krigsforbrytertiltalte leve i full isolasjon fra de øvrige innsatte. Et videokamera overvåker alle Milosevics bevegelser. Om natta må den tidligere presidenten sove i en strime lys fra baderommet, for at kameraet skal kunne følge ham.

MIRA ER KJENT for at tårene sitter løst. Dette blir første gang på tre lange uker at ekteparet kan omfavne hverandre. Men de to får neppe noen minutter aleine. Sikkerhetstiltakene rundt besøket er omfattende.

Koffertene må gjennomsøkes og overbringes. Markovic skal ha fylt dem med historiske og filosofiske bøker, slik ektemannen har bedt om. Den greske filosofen Sokrates' verker er blant de bøkene som Milosevic har bedt spesielt om å få. Han er også glødende opptatt av serbisk historie.

- Om Milosevic akter å bruke litteraturen i sitt eget forsvar eller om han leser bøkene for å fordrive tida, vet jeg ikke, sier Dragana Kuzmanovic, pressetalskvinne i JUL, til Dagbladet.

I TRE DAGER skal Markovic være sammen med ektemannen sin før hun igjen drar hjem til Beograd. Da må Milosevic igjen trøste seg med å mate duene i luftegården, mens han venter på å bli framstilt for FNs krigsforbryterdomstol. For Milosevic er en hemmelig dueelsker, skriver fengselsdirektøren i Beograds sentralfengsel, Dragisa Blanusa, i ei nylig utgitt bok om Milosevics opphold i det serbiske fengselet. På sine daglige spaserturer i luftegården tar Slobodan alltid med seg litt brød og mater duene.

Boka har vakt oppsikt, og i går ble Blanusa avskjediget. «Jeg voktet Milosevic» heter boka, som nå offentliggjøres som en serie i Beograd-avisa Glas Javnosti.

Her skildrer Blanusa ømme møter mellom de tydelig forelskede ektefellene. Mira besøkte sin ektemann hver eneste dag i tre måneder, fram til han i hui og hast ble overført til krigsforbryterdomstolen i Haag 28. juni. Siden har hun ikke sett ham.

BLANT VENNER er de kjent som Sloba og Mira. Det står for «frihet» og «fred». I 35 år har de vært gift, men helt siden gymnasdagene har de to vært uatskillelige.

- De var alltid sammen på skolen, og holdt hverandre bestandig i hånda, sier medeleven Seska Stanojlov.

1. april ble Milosevic arrestert. De siste dagene i frihet forsøkte ekteparet å stenge verden ute. I mange timer kunne de sitte ved hverandres side og høre på deler av sin store samling russiske kjærlighetssanger på plate.

- Det var et helt spesielt og annerledes forhold - de hadde nærmest smeltet sammen i hverandre, sa Dragana Kuzmanovic til BBC om forholdet mellom Slobo og Mira rett før arrestasjonen.

DET VAR KJÆRLIGHET ved første blikk da de to møttes nyttårsaften 1959 i den lille serbiske byen Pozarevac, ifølge de som kjenner dem. Begge var ensomme sjeler med triste barndomsminner. Foreldrene til Milosevic tok begge sine egne liv. Mora til Markovic ble drept, og hennes far ville ikke vite av henne. Hun hadde jernvilje. Han var heller lat. Hun fant et tomrom å fylle. Han fant trøst og trygghet i en sterk morsfigur.

FORHOLDET HOLDT, men nå kan kjærligheten komme til å koste Markovic dyrt. For løfter fra krigsforbryterdomstolens sjefanklager, Carla del Ponte, om fritt leide for Mira under oppholdet i Haag, har ført til spekulasjoner om at Mirjana Markovic står på ei hemmelig liste over siktede krigsforbrytere.

I hele sin politiske karriere tok Milosevic kona med på råd. Slik fikk også Mira stor innflytelse i Serbia, og mange ønsker at også hun skal stilles for retten.

Han måtte flykte fra serbisk politi i 1999.

OM «BEOGRADS Lady Macbeth» tar sjansen på et nytt besøk i Haag før Slobodan fyller 60 år 20. august, er foreløpig uvisst. Men FNs krigsforbryterdomstol har signalisert at den ikke vil motsette seg besøk fra den nærmeste familien.

Straffesaken mot den folkemordtiltalte tidligere presidenten vil tidligst komme opp en gang neste år. I mellomtida gjør Milosevic seg klar til et siste, avgjørende slag mot omverdenen.

- Miras hender er fulle av blod.

LOJAL KONE: Mirjana Markovic er Milosevics næremste politiske rådgiver og også hans kone gjennom 35 år. Her forlater hun fengselet i Beograd, der hun besøkte sin mann før han ble sendt til FNs krigsforbryterdomstol i Haag.
Mira Markovic (t.v.) og Slobodan Milosevic.