DREPT: De irakiske myndighetene hevder nå at de har tatt livet av Izzat Ibrahim al-Douri - mannen som i sin tid ble ble regnet som Saddam Hussains høyre hånd. Foto: EPA/ALI HAIDER/NTB SCANPIX
DREPT: De irakiske myndighetene hevder nå at de har tatt livet av Izzat Ibrahim al-Douri - mannen som i sin tid ble ble regnet som Saddam Hussains høyre hånd. Foto: EPA/ALI HAIDER/NTB SCANPIXVis mer

«Den Rødhårede Djevelen»: Saddams høyre hånd og konge i den «irakiske terrorstokken»

Drept i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De irakiske myndighetene hevder nå at de har tatt livet av Izzat Ibrahim al-Douri - mannen som i sin tid ble ble regnet som Saddam Hussains høyre hånd.

Han blir av Telegraph kalt «Den Rødhårede Djevelen».

Guvernøren i Salahuddin-provinsen sier til TV-kanalen al-Arabiya at al-Douri ble drept i en militæroperasjon i nærheten av Al-alaas-oljefeltene som ligger øst for Tikrit.

IS? Etter invasjonen av Irak var al-Douri en av de få som unnslapp arrest og rettergang. Han tok over som leder av Ba'ath-partiet, som senere ble gjort forbudt, og har siden 2003 vært en av lederne av opprøret mot den Sjia-ledede regjeringen siden, før han nå har blitt drept.

Det har også blitt spekulert i om al-Douri opp de irakiske opprørerne har stått i ledtog med IS som har fått fotfeste i Irak de siste årene. Disse båndene er derimot langt mer uklare.

Enkelte røster har hevdet at generalen har hjulpet IS. Blant annet BBC skriver at han skal ha spilt en nøkkelrolle i deres offensiv det siste året. Samtidig erklærte Ba'ath-partiet krig mot nykommerne i fjor sommer.

- ISIS er en terroristorganisasjon som har som mål å ødelegge revolusjonen som feier over Irak. Vi vil stå mot den og kjempe med all vår makt, het det i en uttalelse fra partiet.

Kløver konge Før invasjonen i 2003 satte det amerikanske militæret sammen en kortstokk av profilerte mål. Dette for at troppene deres på enklest mulig vis skulle kjenne dem igjen.

Izzat Ibrahim al-Douri ble rangert på en sjetteplass på lista over hvem amerikanerne var mest oppsatt på å få fatt i. Han fikk dermed rollen som kløver konge i kortstokken.

Han var også den mest etterlyste mannen på denne lista som fortsatt var i live - inntil i dag.

- Jeg forbanner barten din Det har gått rykter om generalens død mange ganger tidligere, og for ett år siden så han seg nødt til å avkrefte disse ved å stille opp i en video. Her lovte han dyrt og hellig at han skulle gjøre sitt ytterste for å ødelegge «den persiske regjeringa til Nouri al-Malaki».

Og al-Douri har aldri vært redd for å bruke fargerikt og friskt språk.

Bare uker før invasjonen av Irak startet i 2003, havnet han i en konfrontasjon med Kuwaits utenriksminister. Al-Douri kalte ham prompte for en «apekatt», og la til at «jeg forbanner barten din». En grov fornærmelse i den arabiske verden.