RFEAGERER: Den russiske ambassaden reagerer sterkt på at en russisk statsborger er pågrepet, mistenkt for ulovlig etterretningsvirksomhet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
RFEAGERER: Den russiske ambassaden reagerer sterkt på at en russisk statsborger er pågrepet, mistenkt for ulovlig etterretningsvirksomhet. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Den russiske ambassaden om spionsaken: - Absurd

Russisk statsborger mistenkt for ulovlig etterretningsvirksomhet.

Den russiske ambassaden er svært kritiske til at en 51 år gammel russisk statsborger ble pågrepet på Oslo Lufthavn fredag kveld, og seinere fengslet, mistenkt for ulovlig etterretningsvirksomhet.

«Ambassaden bedømmer pågripelsen og påfølgende varetektsfengslingen som et konstruert påfunn under et absurd påskudd. Ambassaden yter konsulær bistand samt beskyttelse av rettigheter og interesser til den russiske statsborgeren», skriver ambassaden på sine egne Facebook-sider.

Nekter skyld

Kommunikasjonssjef Trond Hugubakken ved Utenriksdepartementet sier følgende til Dagbladet:

- Den russiske ambassaden har blitt rutinemessig varslet om pågripelsen i tråd med våre folklerettslige forpliktelser og påtaleinstruksens regler.

Russeren deltok på en interparlamentarisk konferanse i regi av ECPRD, The European Centre for Parliamentary Research and Documentation.

Dagbladet har fått opplyst at flere deltakere på seminaret, og flere ansatte på Stortinget, reagerte på russernes oppførsel. Dette skal være snakk om hvordan han oppførte seg overfor andre seminardeltakere.

Dagbladet får opplyst at russeren på det aktuelle seminaret var oppgitt å ha tilknytning til det russiske statsapparatet. Mannen skal ikke ha vært i Norge lenge før seminaret og pågripelsen.

Hege Kristine Aakre er advokat for den 51 år gamle mannen.

- Min klient stiller seg uforstående til siktelsen, og sier han ikke har drevet etterretningsvirksomhet i Norge, sier Aakre til Dagbladet.

- Det hevdes at min klient skal ha samlet inn hemmelige opplysninger. Dette nekter han skyld for, og sier det er basert på misforståelser, sier Aakre.

Utlevering

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter overfor NRK at de har gitt politiet og PST teknisk bistand i forbindelse med pågripelsen av den russiske mannen, som er siktet for ulovlig etterretning.

Arrestasjonen av russeren øker sannsynligheten for at nordmannen Frode Berg, som sitter fengslet i Moskva etter at han ble arrestert i Russland og siktet for spionasje i Desember i fjor, kan bli utlevert til Norge, mener Bergs norske forsvarer.

- Dette øker jo sjansen for en utveksling dersom siktelsen og fengslingen blir stående over tid, sier Risnes i en skriftlig kommentar til NTB.