Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Masseutvisningen av russiske tjenestemenn:

Den russiske ambassaden om utvisningen: – Absurde beskyldninger

Melder at det er en «uvennlig handling fra norske myndigheter».

FÅR SANKSJONER: Den russiske presidenten Vladimir Putin. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
FÅR SANKSJONER: Den russiske presidenten Vladimir Putin. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag besluttet det norske utenriksdepartementet å anmode én diplomat ved den russiske ambassaden i Oslo om å forlate landet. Dette er også blitt formidlet til Russlands ambassadør i Oslo.

Bakgrunnen er masseutvisningen av russiske diplomater fra USA og en lang rekke EU-land i dag.

Utvisningene er en reaksjon mot Russland etter giftangrepet i Salisbury i Storbritannia. Russland nekter for å stå bak angrepet.

– Dette er første gang kjemiske våpen er brukt på europeisk jord siden andre verdenskrig. En slik hendelse må få konsekvenser. Her står Norge sammen med Storbritannia, allierte, partnere og naboland, uttalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Forblir ikke uten konsekvenser

På Facebook svarer nå den russiske ambassaden på avgjørelsen fra Det norske utenriksdepartementet. Blant annet blir Norges avgjørelse beskrevet som «fiendtlig»:

«Det ovennevnte fiendtlige skrittet tjener ikke interessene av utviklingen i de bilaterale forhold og forblir ikke uten konsekvenser. Ansvaret for dette hviler på den norske siden».

«Det er åpenbart at disse beskyldningene er absurde. Selv det minste av bevis for et russisk «spor» finnes ikke i drapsforsøket i Salisbury mot de russiske statsborgere S. Skripal og hans datter. Det eneste «argumentet» er påstander i den britiske etterforskningen som man «tror på», står det å lese på Facebook-siden.

– Respekterer ikke folkeretten

I innlegget står det også at Norge har støttet en fremmed provokasjon etter press utenfra og at dette er beklagelig. Det står også at det er rart at norske myndigheter har valgt å gjøre dette når de «skryter av sin respekt for folkeretten».

USA har valgt å utvise 60 russiske diplomater og å stenge det russiske konsulatet i Seattle, ifølge Washington Post.

Fra før har Storbritannia utvist 23 russiske diplomater. Danmark, Sverige og Finland er også blant landene som utviser russiske tjenestemenn.

Norge er blant de siste landene som valgte å markere seg overfor Russland etter at den russiske eksspionen Sergej Skripal og dattera Julia ble funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury. Seinere ble det slått fast at de ble forgiftet med nervegass. ​Myndighetene i Storbritannia mener Russland står bak.

Bekymret for masseødeleggelsesvåpen

Ifølge utenriksminister Ine Søreide Eriksen er det blitt tatt en grundig vurdering i saken.

– Jeg er svært bekymret for at terskelen for bruk av masseødeleggelsesvåpen ser ut til å senkes. Det er avgjørende at vi opprettholder den felles internasjonale holdningen mot bruk av slike våpen, sa Eriksen Søreide.

Eriksen Søreide uttrykker tillit til den britiske etterforskningen i Salisbury- saken og understreker at Det norske utenriksdepartementet legger den britiske regjeringens vurderinger til grunn.

Hun peker også på at Russland ikke har bidratt til å opplyse saken eller svare på spørsmål fra britene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling