Den russiske ambassaden reagerer på Dagbladet-sak: - Den framstiller ambassaden vår som et sted fullt av spioner fra alle slags e-tjenester

PST sier Russland prøver å rekruttere nye agenter i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens oppslagssak i papiravisa skriver Dagbladet om hvordan Russisk etterretning opererer i Norge.

- Innsidetrusselen er nok den metoden vi frykter mest. Man kan ha et vellykket nettverksangrep og relativt mange vellykkede operasjoner, men skadepotensialet ved moldvarper er veldig stort, sier seksjonssjef Arne Christian Haugstøyl ved forebyggende avdeling i PST til Dagbladet.

PST sier antall forsøk på å rekruttere nye agenter i Norge øker. Den russiske ambassaden reagerer sterkt på beskrivelsene av spionmetodene og russiske etterretning i dagens sak.

Den russiske ambassaden reagerer på Dagbladet-sak: - Den framstiller ambassaden vår som et sted fullt av spioner fra alle slags e-tjenester

- Siden bølgen av kritikk mot Russland i vestlige medier øker konstant, kan du ikke ta disse grunnløse påstandene særlig seriøst. Når journalister bli lei av å gi Russland skylda for Ukraina og Syria, så virker det som de kommer tilbake til "gode gamle" emner, såkalt "økt russisk militært nærvær i nord", "menneskerettighetsproblemer", "LHBT-rettigheter", "aggressiv russisk etterretning". Går dere ikke lei av dere selv? Kom igjen! Vær litt kreativ!, skriver andresekretær Andrej Kulikov i e-post til Dagbladet.

- Demoniserer Russland Tre russiske etterretningstjenester opererer innenfor Norges grenser, sier PST. To av dem er arvtakere etter det gamle KGB. Den interne e-tjenesten FSB er spesielt aktive i Nord-Norge og jobber blant annet med å kartlegge emigranter og politiske flyktninger. Den militære e-tjenesten GRU samler informasjon om norsk forsvarsevne, mens den sivile e-tjenesten SVR driver med politisk etterretning, som for eksempel å påvirke norske sanksjoner mot Russland.

PST sier det er ganske stor tilstedeværelse av russiske etterretningsoffiserer tilknyttet den russiske ambassaden i Oslo , men mener det har blitt vanskeligere for Russland å drive etterretning i Norge etter Ukraina.

- Den russiske ambassaden har nok fremdeles sine mottakelser og åpne arrangementer, men det er nok færre som møter opp. Vårt inntrykk er at flere av dem som russerne gjerne vil ha dit for å etablere kontakt, velger å avstå fra den type samlinger, sier seksjonssjef Arne Christian Haugstøyl ved forebyggende avdeling i PST til Dagbladet.

Den russiske ambassaden reagerer på Dagbladet-sak: - Den framstiller ambassaden vår som et sted fullt av spioner fra alle slags e-tjenester

Den russiske ambassaden svarer med å sende et bilde av en kø utenfor den russiske ambassaden under et arrangement i mai.

- Det er på tide å bryte ut av denne onde sirkelen og slutte å demonisere Russland. Det norske publikum vil veldig gjerne høre noe nytt og positivt og du trenger ikke lete lenge etter det. Vi har vært gode naboer for århundrer og vi har aldri hatt noen krig. Hvis du ikke tror på meg, bare kom på en av våre mottakelser på ambassaden. Du vil bli forbauset over hvor mange folk som besøker oss ved ulike anledninger. Og vi er veldig takknemlig for deres holdninger!, skriver Kulikov.

- Feil framstilling Dagbladet spør Kulikov hvilke påstander han sikter til, når han sier at folk ikke kan ta disse «grunnløse påstandene» i Dagbladets sak seriøst. Han vil ikke gå inn på hvilke konkrete påstander han mener er grunnløse.

Han sier han reagerer på at han mener den tegner et fiendebilde av Russland.

- Ordet påstander refererer til teksten generelt. Den framstiller ambassaden vår som et sted fullt av spioner fra alle slags e-tjenester, som prøver å «påvirke norsk politikk» og rekrutterere mer og mer agenter med all slags onde metoder. Du skriver fra «press» og «utpressing» til honningfeller. Vi er sterkt uenig med dette bildet av ambassaden. Det er totalt ensidig, har ingenting med sannheten å gjøre og likner Den kalde krigen-propagandaen på sitt beste, svarer Kulikov.

Les hele saken: PST forteller - slik opererer Putins spioner i Norge.