Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den russiske dobbeltagenten og dattera er ved bevissthet

Amber Rudd bekrefter at de snakker sammen.

VED BEVISSTHET: Tirsdag ble den russiske eksspionen Sergei Skripal og dattera Julia funnet bevisstløse på en benk i England. Foto: AFP / NTB scanpix
VED BEVISSTHET: Tirsdag ble den russiske eksspionen Sergei Skripal og dattera Julia funnet bevisstløse på en benk i England. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ettermiddag ble den russiske eksspionen Sergei Skripal og datteren Julia funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury. Onsdag kveld slo politisk politi fast at de ble forgiftet med nervegass.

​Far, datter og en britisk politibetjent er i kritisk tilstand, opplyser etterforskningsledelsen. De har, siden søndag blitt behandlet mot skadene de fikk under angrepet. Inntil i dag tidlig lå begge to i koma, skriver Sky News.

En anonym regjeringskilde sa torsdag til avisen The Times at Skripals tilstand er spesielt alvorlig, skriver NTB.

- Vi har på følelsen at han ikke kommer til å klare seg. Jeg tror det går bedre med Julia. De håper at hun skal komme seg gjennom det, sier kilden.

Nå bekrefter Storbritannias innenriksminister Amber Rudd at Skripal og «datteren snakker sammen på sykehuset». Det skriver Sky News på Twitter. Til avisa sier hun også at tilstanden likevel forblir kritisk.

Saken etterforskes

Det er fortsatt uvisst hvordan de to fikk i seg nervegassen, eller om det er russiske myndigheter som står bak. Onsdag ble det offentliggjort at politiet setter gang etterforskningen av angrepet og 14 andre «mistenkelige» dødsfall etter søndagens hendelse.

- Vi vet fremdeles ikke akkurat hva som har skjedd, men det vi vet er at det som skjedde på Salisbury på søndag var en tragedie. Vi gjør alt vi kan for å finne ut av hva som skjedde. Det nasjonale sikkerhetsrådet møttes på tirsdag, og vi ble enige om at vi skal gjøre alt som skal til for å komme til bunns i dette, sier Rudd.

Politiinspektør Craig Holden sier Storbritannias sikkerhetstjenester også jobber med å finne ut av hva som førte til at Skripal og datteren brått falt om.

- Vi jobber for å finne ut om noe kriminelt har skjedd, forklarer han.

Timer etter Skrapal og datteren ble forgiftet, ble et videoklipp fra 2010 spredt på sosiale medier. I TV-innslaget som ble vist på Russisk TV sverger Russlands president, Vladimir Putin, hevn over russiske spioner.

Han advarte også om at ethvert svik mot Russland vil resultere i død.

- Russland blir mer aggressive

Storbritannias forsvarsminister, Gavin Williamson vil ikke uttale seg om Russland er involvert i angrepet. Til ITV sier han likevel at landet har blitt en større trussel.

- Russland har blitt en større trussel, og de blir stadig mer aggressive. De endrer på måten de slåss på, så vi må endre på måten vi håndterer dem på. Vi kan ikke være involvert i konfliktene deres, sier han.

Den russiske ambassaden i Storbritannia sier at det er få bevis i saken så langt. De sier det er unødvendig å gjøre etterforskningen av saken politisk uten grunn.

- Vi har ikke fått noen detaljer angående saken, noe som er bekymringsverdig. Uansett virker den antirussiske uttalelsen som Det britiske parlamentet kom med i går mer som et forsøk på å gjøre etterforskningen som et problem mellom Russland og Storbritannia, sa den russiske ambassaden i Storbritannia onsdag ettermiddag.

Ifølge dem virker Storbritannias uttalelser om saken på som en feilvurdering overfor den russiske offentligheten.

Tidligere spion

Skripal arbeidet fram til 1999 for russisk militæretterretning. Siden jobbet han i russisk UD fram til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995. Det skriver NTB.

I 2006 ble 66 år gamle Skripal dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Fire år senere ble mannen benådet som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland, og fikk asyl i Storbritannia. Det skriver NTB.

I 2010 ble han og tre andre fanger frigitt av Russland som en del av en bytteavtale for ti russiske spioner som ble holdt fanget i USA. Siden har han oppholdt seg i eksil i Storbritannia.

Skripals datter Julia bor i Russland, men var på besøk i Storbritannia da hun ble funnet livløs sammen med sin spiondømte far. Hun skal ha besøkt sin far i hans eksil flere ganger, spesielt de to siste åra.

- Hva gjorde Skripal i Storbritannia?

Russlandekspert Christopher Meyer mener det er lett å konkludere med at russiske myndigheter står bak forgiftningen.

- Putin deler folk inn i to kategorier: Fiender og forrædere. Han bryr seg ikke så mye om fiender, men forrædere har han jo faktisk innrømmet at han vil eliminere, sier han. Det er lett å hevde at Putin har eliminert ham, men det er ting som får meg til å holde igjen fra å si det.

Vanligvis blir forrædere nemlig skutt, hevder Meyer. I stedet fikk Skripal bare fengselsstraff i 2006. Han mener britiske myndigheter bør spørre seg selv om hva Skripal gjorde i England, og at det bør etterforskes nærmere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!