Den savnedes siste ord

DRAMMEN (Dagbladet): Dette var den siste radiomeldingen den savnede maskinføreren fra Kongsberg-firmaet Isachsen og Løvås fikk gitt til sine kolleger. Sekunder seinere eksploderte Bragernes-tunnelen i et inferno.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant brannmenn og redningsmannskaper som skulle redde ham ut, lå to drept og 14 skadd tilbake. Seint i går kveld var han ennå ikke hentet ut av tunnelruinene. Trolig har han omkommet i den voldsomme eksplosjonen. Politi og brannmannskaper fryktet at det kunne ligge mer dynamitt inne i tunnelen, og våget derfor ikke å gå inn.

Anleggsarbeideren hadde radiokontakt med kollegene på utsiden da brannen startet. Han var på vei ut, men den tette svarte røyken gjorde det umulig å se hvor han kjørte. Hjullasteren krasjet og ble sittende fast i den ene tunnelveggen.

Slengt ut

Sjokkerte tilskuere så hvordan metalldeler og flammetunger skjøt ut av den halvferdige tunnelåpningen. Politi, redningsmannskaper og brannmenn som sto i selve tunnelåpningen, ble slengt titalls meter av gårde da Drammen igjen ble åsted for en eksplosjon med døden som utfall.

- Jeg var i ferd med å få sperret av trafikken og rakk å kaste meg ned bak en betongsøyle da jeg så ildkulen komme. Selve trykket var ubeskrivelig. Det lå folk strødd overalt, med til dels alvorlige brann- og splintskader. Heldigvis var ambulanser og helsepersonell allerede på stedet, sier skadestedsleder Ove André Karlsen til Dagbladet. Han er en av heltene i dramaet i Drammen i går.

Blodig uniform

I en uniform flekket av blod måtte han lede redningsarbeidet. Drammen politikammer berømmer ham for innsatsen.

Brannvesenet i Drammen fikk melding om brannen klokka 15.36 og var på plass kort tid etter.

- Det var i utgangspunktet ikke en stor brann. Jeg så det røk fra en av ventilasjonskanalene og gikk ned til gutta foran tunnelen for å melde ifra. De sa at brannvesenet allerede var på vei. Jeg kunne høre en maskin som kjørte inne i røyken. De sa at det var en der inne som prøvde å komme ut, sier anleggsarbeider Vegar Øverengen. Han så hvordan brannmannskapene var i ferd med å ta på seg røykdykkerdrakter da det smalt.

- Brannen så ut til å blusse litt opp, og det raste litt fra taket før den fryktelige smellet kom. Jeg sto kanskje 15 meter unna og litt til siden. Det var vel det som reddet meg. Folka ble bare slengt rundt som filledokker. Det regnet med glødende metallbiter over oss. Jeg krøp fram for å hjelpe til, sier Vegar Øverengen.

Han var med å bære ut hardt skadde brannmenn til ambulansene.

- Det var søl og blod overalt. Mange hadde hodeskader. Det verste var en brannmann som hadde fått blåst bort det ene beinet, sier Øverengen.

Selv kom han unna med småskrammer.

- Jeg har vært til legesjekk. Det var mest hørselen jeg var redd for.

Det gikk bare minutter fra brannen ble meldt til eksplosjonen inntraff.

Det var midt i rushtrafikken. Bilene på brua over Drammenselva ble løftet opp av den voldsomme eksplosjonen.

DØDENS TUNNEL: To personer ble drept og 14 skadd i ulykken. En er fortsatt savnet.
HELTEN: Skadestedsleder Ove Andre Karlsen utropes av politiet som gårsdagens helt. Armen hans er dekket av blod. Det fikk han da han bar skadde ut av tunnelen.