Den sekulære toleransen

Et sekulært samfunn garanterer religionsfriheten, men gir verken kirken eller moskeen noen plass i statsstyret, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mohammad Usman Rana (22) er en ung mann det er verdt å lytte til. Han er medisinstudent, tidligere leder i Muslimsk studentsamfunn og vant i går førsteplass i Aftenpostens kronikkonkurranse for unge skribenter. Den prisen fikk han for en brannfakkel om det han kaller «den sekulære ekstremismen», et fenomen som visstnok fører til ensretting i samfunnsdebatten og degradering av troende mennesker. Påstanden er interessant, den er åpenbart sterkt følt – men er den riktig? Min påstand er en annen: Det finnes en ekte motsetning mellom en åpen og sekulær stat og alle typer fundamentalistisk tro som har politiske ambisjoner. Her står vi overfor en motsetning som må behandles med klokskap og varsomhet, men som ikke må skjules eller fornektes.

NORGE ER I DAG en kvasireligiøs stat med et kristent alibi som utsettes for stort politisk trykk. Jeg er enig med Rana når han påpeker at kirken er blitt et instrument for politikere og lobbyister som vil påtvinge den verdier med svak forankring i troens skrifter. Jeg kan også skjønne at han reagerer mot dem som vil at muslimer skal tone ned sin religiøsitet. Samtidig har kritikk av religioner en selvsagt plass i det offentlige rom – også når noen oppfatter den som krenkende. Like klart er det at staten ikke har noen rett til å gripe inn mot religiøse dogmer. Så langt skal ikke statens makt strekke seg i trosspørsmål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer